Truls Möregårdh: "Vi måste prata om det"

Truls Möregårdh: "Vi måste prata om det"

Livet som bordtennis-proffs är inte en ekonomisk dans på rosor.  Ett succé-OS kan förenkla saker och ting.  – Förhoppningsvis har det gjort så att fler vill gå in och hjälpa till med min satsning, säger Truls Möregårdh.

Så skapades Truls superracket: "Skönare träff med den formen"

Så skapades Truls superracket: "Skönare träff med den formen"

Väggar, golv och tak är klädda med 100-tals metertjocka ljudisoleringspaneler. Även den tunga järndörren som stängs bakom oss är försedd med samma ostgula skumvaddering. Vi är i Sveriges tystaste rum. Det ligger i Kungliga Tekniska Högskolans lokaler i centrala Stockholm. Det är här forskare i teknisk akustik och materialmekanik hjälpt Stiga Sports att ta fram företagets säregna pingisracket.

Mikael Karlsson forskar i teknisk akustik och är den som ansvarat för vibrationstesterna på Stigas nya modell. – Det som är viktigt är att man fördelar massan på rätt sätt. Det är väl egentligen det vi kom fram till. Man vill ha träffpunkten på rätt ställe. Det vi mäter upp är ju responsen och hur den förändras om man träffar perfekt eller lite vid sidan och hur upplevelsen är, säger forskare Karlsson. Skönare träff Dubbla silvermedaljören från OS i Paris, Truls Möregårdh förklarar hur han upplever racketen. – Vad jag känner på nördigt pingisspråk är att träffen i träet är skönare när det är den formen. Jag känner bollen längre och får hårdare, men också säkrare slag. Det har jag alltid känt med racket. Det var därför jag började spela med det efter bara två dagar, säger Truls.

Det var på bordtennis-VM i Texas 2021 som Stiga Sports och Truls visade upp den kantiga modellen för första gången. Men trots Truls succé de senaste åren är 22–åringen ensam i den yppersta herreliten att använda modellen. Förklaringen kan vara att Stiga har patent på formen och har inga planer på att släppa på patentet och bjuda in kinesiska och japanska tillverkare. – Våra tankar är att det är vi som ska förse världen med kantiga racket, helt klart. Vi upptäckte väldigt tidigt storheten med racket. Därför var det jätteviktigt för oss att skydda det immaterialrättsligt, med patent och mönsterskydd, fastslår Andreas Zandrén vd på Stiga Sports. Skön fördel Och Truls Möregårdh fortsätter gärna vara ensam med modellen bland de 30–50 högst rankade herrarna i världen. Skulle du vilja möta kineser med sexkantiga racketar? – Jag tycker väl att det är gött att vi har den fördelen här. De är inte sponsrade av Stiga och vill inte spela med det. För mig funkar det bra om de inte gör det, ler Truls.

Stiga sponsrar idag ett 60-tal pingisspelare runtom i världen och säger att majoriteten av dem i alla fall har gått över till den kantiga modellen. Oklart kring optimala formen Företaget har även gett sina padelracketar samma form efter tester i en vindtunnel på KTH. Stiga anser onekligen att kantigt är bättre än runt. Men exakt hur den optimala formen är vet man inte ännu, menar Stefan Hallström, lektor i materialmekanik. – Båda racketarna (Stigas kantiga och det vanliga runda, reds. anm) är lika stora och hålbilden är i princip identisk mellan den här racketen och den andra referensracketen. Så det är inte det som gör skillnaden. Då är det sannolikt att det är formen. Men därifrån, till att hitta en form som är optimal för luftmotståndet, det är en lite större affär. Det skulle kräva mycket ytterligare forskning och studier, hävdar Stefan Hallström.

Vad har Stiga mer i pipen som håller på att bli kantigt? – Det som inte håller på att bli kantigt är vår tankesätt. Det som är fantastiskt med de här innovationerna, både i pingisen och padeln, är att organisationen har fått ett helt annat mod att testa nya saker, säger Andreas Zandrén, vd på Stiga Sports. – Jag kan inte gå in på vad vi håller på med, men vi fortsätter att utmana gamla sanningar.

Truls Möregårdh på YouTube

DÅ ÄR VI IGÅNG: OS-MEDALJÖREN TRULS MÖREGÅRDH

"Historien Om: Svennis" https://www.youtube.com/watch?v=QbWKxfubJmQ&t=2s I betalt samarbete med NextStory Prova ...

Anis Don Demina på YouTube

Truls Möregårdh om mötet med Fan Zhendong: ”Vi tog en pizzaslice” | Nyhetsmorgon | TV4 & TV4 Play

Truls Möregårdh berättar om OS-succén och vägen dit. Klippet kommer från Nyhetsmorgon på TV4 från 2024-08-12: ...

Nyhetsmorgon på YouTube

100 miljoner i förmögenhet & hoten mot familjen - Truls Möregårdh

Bordtennisspelaren Truls Möregårdh visade att det omöjliga var möjligt när han under sitt första OS kom hem med två ...

Alexander Pärleros på YouTube

TRULS MAGISKA RESA TILL MEDALJEN! | Olympiska spelen i Paris 2024 | Kanal 5 Sverige

Se mera av det du älskar på Kanal 5 eller streama nu! https://bit.ly/MaxSverige Se hela Truls Möregårdhs mirakelturnering i OS i ...

Kanal 5 Sverige på YouTube

Team Teknos - Patrick Ekwall träffar bordtennisstjärnan Truls Möregårdh

Patrick Ekwall intervjuar och utmanar bordtennisspelaren Truls Möregårdh. Målaren Susanne Bäckström målar om hos Truls - för ...

Teknos Group på YouTube