Källor: Lukasjenka ska ha  tuppat av under toppmöte

Källor: Lukasjenka ska ha tuppat av under toppmöte

Belarus diktator Aleksandr Lukasjenka svimmade under ett toppmöte förra veckan, enligt källor till ryska, oberoende Dozjd.  Det har väckt frågor om hur diktatorns egentligen mår.  – Det här är uppenbart. Hans vikt har ökat och det är ganska tydligt att han har problem med benen, säger den belarusiska forskaren Valeri Karbalevič.

Här marscherar kinesiska soldaterna nära polska gränsen: "Hybridkrig"

Här marscherar kinesiska soldaterna nära polska gränsen: "Hybridkrig"

I videoklippet, som publicerades av Belarus utrikesministerium i måndags, syns ett tiotal soldater marschera under en kinesiskt flagga. Det hela ska vara filmat nära staden Brest, som ligger nära gränsen till Polen. Under en pressträff i fredags sa Belarus biträdande chef för landets väpnade styrkor, Vladimir Kupriyanyuk, att övningen är ett svar på ”västs aggressiva utrikespolitik mot Belarus” och ”provokationer från Ukraina”. Ny medlem i SCO Enligt utrikesministeriet rör det sig om en två veckor lång övning för att bekämpa terrorism, och anledningen att kinesiska soldater deltar beror på att Belarus för knappt en vecka sedan blivit den tionde medlemmen i Shanghai Co-operation Organisation, SCO. De tio länder – däribland Kina, Ryssland och Iran – som ingår i SCO samarbetar bland annat för att förhindra just terrorism inom medlemsländernas gränser. Organisationen arbetar också för en mer multipolär världsordning – något som Rysslands president Vladimir Putin och Kinas dito Xi Jinping ofta hörs förorda. ”Pågår ett hybridkrig” Övningen sammanfaller inte bara med Belarus inträde i SCO. På tisdag inleds det tre dagar långa Natotoppmötet i Washington. Polens försvarsminister Władysław Kosiniak-Kamysz sa i förra veckan att Polen och Litauen kommer lyfta frågan om gränsskydd under mötet. ”Det pågår ett hybridkrig på gränsen mellan Polen och Belarus” säger Kosiniak-Kamysz.

Stödet för kärnvapenattack mot Ukraina allt större bland ryssar

Stödet för kärnvapenattack mot Ukraina allt större bland ryssar

Det var under fredagen som Rysslands president Vladimir Putin träffade sin ungerske kollega Viktor Orbán i Moskva, och satte ned foten för en potentiell vapenvila i landets krig mot Ukraina. Putin vill inte ge ukrainarna en chans att omgruppera sig och ska inte vara villig att acceptera något annat än en ”fullständig förintelse av den ukrainska staten och dess identitet”, skriver ISW. Vidare kräver Putin att Ukraina ger upp stora delar av sitt territorium och att deras militär kapitulerar innan han kan tänka sig att sätta sig vid förhandlingsbordet. Ukraina tillbakavisar Den ryske presidenten försökte ge bilden av att Viktor Orbán var på besök i egenskap av både Ungerns premiärminister och som representant för EU. Något som tillbakavisades av ukrainska utrikesdepartementet, EU-topparna Josep Borell och Charles Michel, och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Undersökning: Fler positiva till kärnvapen Inför mötet presenterades en ny opinionsundersökning om ryssarnas syn på användning av kärnvapen i kriget mot Ukraina. Undersökningen utfördes av oberoende ryska Levada Center, och visade att tio procent ansåg att en kärnvapenattack mot Ukraina definitivt vore skälig, rapporterar The Kyiv Independent. 24 procent svarade att en sådan attack förmodligen vore skälig – en ökning med fem procentenheter under det senaste året. 52 procent av de tillfrågade var emot användning av kärnvapen, men det är en sänkning från 56 procent från den senaste undersökningen. Vladimir Putin har hotat med kärnvapen vid flera tillfällen och Ryssland ska ha gått in i ett andra stadie av kärnvapentester tillsammans med Belarus för en dryg månad sedan, skriver The Kyiv Independent.

Vill bygga ny försvarslinje mot Ryssland – för 30 miljarder kr

Vill bygga ny försvarslinje mot Ryssland – för 30 miljarder kr

Polen och de baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen har formulerat förslagen i ett brev som skickats till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. I brevet går det bland annat att läsa att ”ett försvarssystem längs EU:s yttre gräns mot Ryssland och Belarus kommer möta de akuta och brådskande behovet av att skydda EU från militära hybridhot”. Länderna, som under kalla kriget låg på den östra sidan av järnridån, har länge varnat för hotet från Ryssland. Har redan stärkt gränsen Flera av ledarna i de baltiska länderna har gjort sig kända för sin kompromisslösa ton gentemot den ryske presidenten Vladimir Putin, och Polen har den militära upprustningen gått med rasande fart sedan februari 2022. Polen har dessutom ökat sina militära utgifter till fyra procent av BNP, och har redan stärkt den egna gränsen mot Ryssland och Belarus. Brevet som länderna gått samman och skrivit kommer i kölvattnet av ökade ryska sabotage mot väst. Kan kosta 30 miljarder Såväl amerikanska som europeiska underrättelserapporter gör gällande att ryska sabotage, mest troligen orkestrerade av den ryska militära underrättelsetjänsten GRU, ökat i intensitet den senaste tiden. Sabotagen består ofta av anlagda bränder och är tänkta att slå split mellan människor och underminera stödet för Ukraina. Kostnaden för försvarslinjen är inte liten peng. Enligt uppskattningar från EU-företrädare kan det kosta nästan 30 miljarder kronor. Exakt hur försvarslinjen ska se ut är oklart.

Levererade granater till Ukraina – trots starka banden till Ryssland

Levererade granater till Ukraina – trots starka banden till Ryssland

Ukraina har länge larmat om bristen på artilleriammunition och sökt all hjälp man kan få från sina västerländska partners. Då produktionen i Europa inte kunnat möta efterfrågan introducerade Tjeckiens presidenten Petr Pavel i våras ett initiativ för att köpa hundratusentals artillerigranater tillsammans med andra partners från väst, för att sedan skänka till Ukraina. Säljaren har varit hemlig Initialt lokaliserades 800 000 granater och bland annat Sverige anslöt och valde att bidra med 336 miljoner kronor. Tjeckernas jakt på granater fortsatte och senare kom beskedet att man hittat 700 000 granater till. Varifrån alla granater kom har dock inte avslöjats. Det har tidigare spekulerats om att de skulle ha köpts från Turkiet, Sydafrika eller Sydkorea. ”Av säkerhetsskäl kan vi inte kommentera vilka länder som kommer delta i inköpet av ammunitionen. Vi kan inte heller berätta var ammunitionen ska köpas ifrån”, skrev det tjeckiska försvarsministeriet till TV4 Nyheterna i samband med att initiativet presenterades. Vucic: ”Det är våra slaviska bröder” I en intervju med Financial Times berättar den serbiske presidenten, Aleksandar Vucic att landet har sålt artillerigranater till ett värde av 800 miljoner euro sedan 2022, som via andra länder hamnat i Ukraina. Vucic säger att de inte kan exportera till Ukraina eller Ryssland, men att man bland annat gjort affärer med Tjeckien, Spanien, USA och flera andra. Serbien och Kreml har länge stått varandra nära. Tillsammans med Belarus är Serbien det enda europeiska landet som inte infört sanktioner mot Ryssland. Från ryskt håll har man stöttat Serbien i motståndet mot Kosovos självständighet, lånat ut pengar samt bistått med vapenleveranser. Trots det har serbiska granater hamnat hos det ukrainska försvaret. – Jag behöver ta hand om mitt folk, det är allt jag kan säga. Vi har vänner i Kiev och Moskva. De är våra slaviska bröder, säger Vucic. Experten: Uppenbart att han inte vill erkänna President Vucic beskriver försäljningen som en del av Serbiens ”ekonomiska återupplivning” och att han inte har något ansvar för var ammunition som de säljer hamnar. Ivan Vejvoda, tidigare rådgivare åt den serbiska regeringen och som idag arbetar på Institutet för humanvetenskap i Wien menar att Vucic inte vill skylta med den hjälp Ukraina fått från serbiskt håll. – Han pratar luddigt om detta. Det är uppenbart att han inte vill erkänna detta och vill hålla extremhögern glad. Samtidigt har Serbien faktiskt gett en massiv hjälp till Ukraina, säger Ivan Vejvoda till Financial Times.

Ett år sedan Wagnergruppens uppror – och Putins största hot hittills

Ett år sedan Wagnergruppens uppror – och Putins största hot hittills

23 juni 2023 fick den paramilitära Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin nog. Efter flera månader av blodigt krig på fronten i Ukraina med ytterst små framryckningar som resultat tog tålamodet gentemot den ryska militära ledningen, och i synnerhet den tidigare försvarsministern Sergej Sjojgu, slut. På fjolårets ljusaste dag vände Wagnergruppen håll och började marschera mot Moskva. Tidigt på morgonen 24 juni gick man över gränsen och in och tog kontrollen över den ryska staden Rostov-na-Donu. Största hotet mot Putin Marschen fortsatte senare mot Rysslands huvudstad Moskva, men avbröts abrupt efter en överenskommelse med Belarus president Aleksandr Lukasjenko. Händelsen beskrivs som det största hotet mot Vladimir Putin under hans tid vid makten. Trots det uttryckte Prigozjin flera gånger att gruppen inte hade för avsikt att störta makten i Kreml. Dagarna efter marschen hördes inte ett ord från den ryske presidenten, tills han framträdde i ett tv-sänt tal och gav Wagnersoldaterna ett ultimatum: anslut er till ryska armen eller bege er till Belarus. Dog i flygkrasch Under en period var det relativt okänt vad som hänt med Wagnerledaren. På dagen två månader efter upprorets start kom nyheten – ett flygplan med tio personer ombord hade störtat utanför Moskva. Ombord på planet fanns Prigozjin och flera personer som framstående personer inom Wagnergruppen. Gruppen har hävdat att planet sköts ner av rysk militär, något som militären konsekvent avvisat. Misstankar om att Kreml låg bakom Jevgenij Prigozjins död har också avfärdats. Putin har hyllat Prigozjin efter hans död och kallat honom en "begåvad affärsman" som gjorde "allvarliga misstag".

ANALYS: Tyskland behöver terapi – kan EM hjälpa?

ANALYS: Tyskland behöver terapi – kan EM hjälpa?

Tyskland behöver slappna av, ta några öl i solen och heja på Julian Nagelsmanns lag tillsammans. De kanske kan göra vad politikerna helt misslyckas med, ena ett land som inte verkar ha något gemensamt längre. Splittring. Ilska. Oro. EU-valet gjorde en sak helt klar: det går en ny mur genom landet. I östra Tyskland röstade folk på det högerextrema partiet AFD. Ett parti som stora delar av resten av landet ser som ett direkt hot mot landets demokrati. Under valkampanjen blev politiker från hela det politiska spektrumet attackerade. Folk kallar varandra landsförrädare. Vissa väljare som jag träffade repeterade rysk desinformationspropaganda rakt av – de bor inte längre på samma planet som en innerstadsbo som röstar på det Gröna partiet. Det är till och med så illa att den så kallade Reichsbürgerrörelsen – som inte ens erkänner att landet finns – växer på landsbygden i östra Tyskland. Landet är delat, deprimerat och ekonomin går dessutom dåligt. Det är ett land som behöver terapi. Och det snabbt. Låt oss njuta av en sommarfest. Snälla fotbollsgudar. Det finns kanske bara en sak som tyskarna fortfarande kan komma överens om – att fotboll är det viktigaste i livet. Därför finns det nu ett enormt tryck på Julian Nagelsmanns lag – vinner de EM skulle lyckoruset göra att landet skulle glömma alla hätska argument om vaccin, stöd för Ukraina och klimatregler. Terapin skulle vara direkt, effektiv och djupgående. Men det är ju också så att hela Europa just nu genomgår en sorts splittring och psykos. Det viktiga kanske inte är att Tyskland vinner och enas, det kanske är ännu viktigare att hela Europa har en fest tillsammans (minus Ryssland och Belarus som ingen gillar. De kan ha en egen fest i Minsk. Vem bryr sig?). Ett riktigt bra EM skulle kunna ena hela kontinenten. Vilken enorm terapi.

Belarus på YouTube

Walking Streets of Belarus (Unbelievable)

72 Hours in Belarus documentary. HOW I MAKE VIDEOS Camera: https://geni.us/HQhnU Microphone: https://geni.us/x3EqiP ...

Ale Salvino på YouTube

#MINSK NIGHTLIFE TOUR / BELARUS AFTER SANCTIONS JUNE 2022 [FULL TOUR]

minsk #belarus #minsknightlife Nightlife in Minsk is amazing but still not so famous abroad. With this video I want to inspire you to ...

Anfisa BELARUS på YouTube

How We Live in One of the Poorest Districts of Belarus

There are many people interested in the place where I reside presently. So in this vlog I am giving a small glimpse into the village ...

Katsiaryna Terehova på YouTube

Why is Belarus a country? - History of Belarus in 10 Minutes

Watch thousands of documentaries for FREE on CuriosityStream: https://curiositystream.thld.co/knowledgiaoct Use this code ...

Knowledgia på YouTube

Back To The USSR | Lost In The Belarus Provinces 🇧🇾

Wanting to escape Minsk for a bit I took a short trip to a provincial town in Belarus called Bobruisk in search of some of the nation's ...

bald and bankrupt på YouTube