Nätverket Foxtrot

Foxtrot (även känt som Foxnätverket) är ett kriminellt nätverk i Sverige som växte fram under slutet av 2010-talet runt ledaren Rawa Majid. Nätverket har med bas i Uppsala och Stockholmsområdet försökt etablera sig som en huvuddistributör av narkotika i landet vilket lett våldsamma och eskalerande konflikter med andra kriminella.

Teorin: Pressad till dåd av Iran

Teorin: Pressad till dåd av Iran

Det är en ”central poliskälla med mycket god insyn” som säger detta till SvD. – Polisens uppfattning är att det är en sannolik hypotes att Rawa Majid fängslats i Iran och sedan pressats till att utföra dåd i Sverige, säger källan till tidningen. Det var i slutet av maj som Israels underrättelsetjänst Mossad i ett uppmärksammat uttalande slog fast att svenska gängkriminella värvats av Iran. Bland annat pekades Rawa Majid och Foxtrot-nätverket ut som ansvariga för attackerna mot den israeliska ambassaden i Stockholm tidigare i år, något som TV4 Nyheterna har rapporterat om. Även Rumba-nätverket, lett av Ismail ”Jordgubben” Abdo, pekas ut som ansvariga för skottlossningen nära israeliska ambassaden. Det har inte kunnat bekräftas av svensk polis. Rawa Majid i iranska säkerhetstjänstens händer I höstas uppgavs Rawa Majid vara gripen i Iran, detta efter att han varit internationellt efterlyst av Interpol under en tid. Sedan dess har det spekulerats om att han kan bli en bricka i ett politiskt spel. Även Aftonbladet uppger att Majid ska ha varit utsatt för mordförsök i Iran. SvD rapporterar nu att Mossad delar med sig av underrättelseinformation till svenska myndigheter. – Teorin har förstärkts av information som vi fått från Mossad att Rawa Majid ska vara i iranska säkerhetstjänstens händer, säger poliskällan. I slutet av maj kallade regeringen till presskonferens tillsammans med Säpo, där man bekräftade Mossads uppgifter och sa sig se en koppling mellan individer i kriminella nätverk och i iransk säkerhetstjänst. Särskild operation har inletts Det är totalt fem händelser under våren som den svenska polisen misstänker har koppling till Foxtrot-nätverket och Rawa Majid. I samband med detta inledde man ”operation Vårflod”, enligt poliskällan som SvD har pratat med. ”Det stämmer att det i region Stockholm pågår ett utredningsarbete som stämmer överens med din beskrivning och som går under arbets­namnet Vårflod. Eftersom det är en pågående utredning kommer vi inte att kommentera utredningen ytterligare”, skriver polisen till tidningen.

En av tre beslagtagna vapen är konverterade: "Behövs reglering"

En av tre beslagtagna vapen är konverterade: "Behövs reglering"

Start- och tårgasvapen är i grunden tillverkade som konventionella vapen. Startvapen har däremot ett stopp i pipan och används ofta vid friidrottstävlingar, och tårgasvapen har en förträngning i pipan för att enbart kunna skjuta just tårgaspatroner. Ett allt vanligare problem är att dess vapen köps från EU-länder där de säljs fritt till personer över 18 år, och kontrollen är minst sagt begränsad. – Oftast behöver man bara kryssa i en liten ruta att man har rätt att köpa vapnet, säger Jesper Liedholm, sakkunnig på Tullverket. 30 procent av beslagtagna vapen Efter köpet konverteras vapnen av så kallade vapensmeder till regelrätta skjutvapen som senare säljs till kriminella. Konvertering sker i såväl Sverige som andra länder i Europa. 2023 togs 267 konverterade vapen i beslag i Sverige. Enligt Tullverkets siffror motsvarar det cirka 30 procent av alla beslagtagna vapen i Sverige det året. – Det är en ganska stor del av kakan, säger Jesper Liedholm. De konverterade vapnen har succesivt blivit fler med åren, och enligt Jesper Liedholm har de förekommit mycket i konflikten runt det kriminella nätverket Foxtrot. ”Måste vara på rätt plats rätt tid” De flesta konverterade vapnen beslagtas av polisen i Sverige. Tullverket beslagtar en del paket, och har då fördelen att de kan försöka spåra försäljare och avsändare. Men det är inget enkelt arbete. – Eftersom de är lagliga utan restriktioner i länderna de skickas från finns det inga mekanismer som gör att det ska anmälas till en tullmyndighet. Det gör att Tullverket måste vara på rätt plats vid rätt tid i ett flöde där det skickas miljontals paket varje år, säger Jesper Liedholm. Grundproblemet är den fria försäljningen och rörligheten, säger Jesper Liedholm. Det finns EU-gemensamma regler för vapen på en miniminivå, men däremot uppstår det problem när vapen som kan konverteras säljs från ett land som tillåter dem till ett land där det kräver licens för dem. – Det bästa skulle vara någon form av tillståndsförfarande när man köper vapnen, precis som i Sverige. Men jag tror att det är nästintill omöjligt. Det som behövs här är att man gemensamt inom EU fastställer vilka modeller som får och inte får säljas fritt, säger Jesper Liedholm.

"Jordgubben" efterlyses i Norge

"Jordgubben" efterlyses i Norge

Mannen träffades av flera skott och skadades allvarligt. Enligt NRK:s uppgifter kan han knytas till Foxtrot-nätverket. Polisen vill inte bekräfta identiteten på mannen de ska efterlysa men säger att han är på fri fot. Vi vill få honom utelämnad till Norge efter en internationell arresteringsorder. Detta för att kunna utreda fallet vidare och fastställa hans roll i fallet, säger polisen till NRK. Fyra personer har sedan tidigare gripits i ärendet, varav tre är svenskar. En av dem har släppts medan tre är häktade. Under tisdagen har även en femte person gripits i Sverige och har begärts utlämnad till Norge.

Polisen i Nordnorge: Svenska nätverk är det största hotet

Polisen i Nordnorge: Svenska nätverk är det största hotet

På en presskonferens meddelade den norska polisen i distriktet Troms att svenska kriminella nätverk blivit en ”betydande aktör” och pekas ut som det största hotet i regionen. – Vi ser de svenska kriminella nätverken som de största i Troms polisdistrikt, säger Yngve Myrvoll. Täta band mellan norska och svenska nätverk Genom tillslag och underrättelsearbete har man sett de svenska nätverkens aktivitet i bland annat krypterade meddelandechattar. – Vi har sett täta band mellan nätverk i Troms och de svenska nätverken, säger Yngve Myrvoll. Foxtrot- och Gottsundanätverket pekades ut och enligt polisen kan flera tunga beslag av narkotika och bedrägerier knytas till nätverken. – I flera utredningar kan vi knyta kurirer och beslag till tunga svenska kriminella nätverk. Foxtrot och Gottsunda är exempel vi ser, säger Yngve Myrvoll. Totalt ska åtta personer ha gripits i samband med två insatser i mars och februari kopplat till nätverkskriminaliteten, enligt polisen och det pågår en omfattande handel med narkotika. Norska ungdomar värvas till svenska nätverk Förutom de täta banden mellan lokala nätverk i Nordnorge menar polisen i Troms att man sett flera norska ungdomar som rekryterats till de svenska nätverken. – Relationen till de svenska nätverken går flera åt tillbaka i tiden. Vi ser att det fraktas stora belopp med kontanter till Sverige och att narkotika för över gränsen, säger Yngve Myrvoll och tillägger: – Vi har en ambition om att släcka nätverken i distriktet. Samtliga kommuner i polisdistriktet ska ha informerats om den rådande situationen kopplat till de svenska nätverken. Agerat på andra platser i Norge tidigare Svenska kriminella med koppling till Foxtrot nätverket har även varit aktiva i andra delar av Norge tidigare. Tidigare i år pekades två svenska män med kopplingar till Foxtrotnätverket ut som misstänkta för inblandning i ett sprängdåd i Drøbak utanför Oslo, rapporterade NRK. – Det här var en riktad attack inom kriminella kretsar och det är viktigt för mig att betona att det är säkert att bo i Drøbak, sade åklagaren Christian Gjølberg Finnanger. De två männen ska även ha varit inblandade i ett brandattentat som riktades mot den tidigare Foxtrot-ledaren Mustafa ”Benzema” Aljiburi, som mördades i Irak tidigare i år. I november förra året blev en svensk man i 30-årsåldern skjuten i staden Moss, söder om Oslo. Mannen var känd av polisen sedan tidigare och enligt Expressen hade han kopplingar till Foxtrotnätverket.

Mossad: Kurdiska räven inblandad i attacker mot Israels ambassad

Mossad: Kurdiska räven inblandad i attacker mot Israels ambassad

Den israeliska ambassaden i Stockholm har utsatts för två attacker under året. Nu pekar Mossad ut Iran och de kriminella nätverken Foxtrot och Rumba som aktörerna bakom. I ett uttalande från Mossad pekas Rawa Majid, känd som den ”Kurdiska räven”, och Ismail Abdo, känd som ”Jordgubben”, ut som ansvariga för dåden. ”Faktum är att Majid under de senaste månaderna har främjat terrorister över hela Europa från Iran, skriver Mossad i uttalandet. Attackerna ska enligt den israeliska underrättelsetjänsten ha utförts på uppdrag av Iran. Med anledning av de israeliska uppgifterna kallar regeringen och Säpo till presskonferens klockan 15.45. Mossad: Foxtrot låg bakom handgranaten Enligt The Times of Israel har Mossad öppnat upp en parallell utredning kopplat till dåden och enligt uttalandet kan attacken med en handgranat mot den israeliska ambassaden kopplas till Foxtrotnätverket. ”Händelsen i Sverige ledde till att en intensiv internationell utredning av europeisk underrättelse- och säkerhetsorgan”, skriver Mossad som pekar ut Foxtrotnätverket. Flera gripna kopplas till Rumba enligt uttalandet Enligt uttalandet från Mossad ska Rawa Majid ha rekryteras av Iran. Underrättelsetjänsten skriver att det är en välkänd metod från iranskt håll att rekrytera tungt kriminella personer för att utföra dåd för Irans räkning. Israel pekar även ut Ismal Abdo och kriminella nätverket Rumba som ansvariga för skottlossningen mot Israels ambassad i Stockholm. Då greps flera personer och enligt Mossad ska flera av dessa vara kopplade till det nätverket Rumba. Nätverket är kopplat till den tidigare ledaren inom Foxtrotnätverket, Ismail Abdo, som sedan förra hösten ligger i konflikt med Rawa Majid. ”Av alla utredningar framgår det att dessa två kriminella gäng, Foxtrot och Rumba, är direkt ansvariga för en mängd våldsamma aktiviteter och främjande av terrorism i Sverige och i hela Europa samt får finansiering och ledning direkt från Iran”, skriver Mossad. Experten: Farlig utveckling – Det är en farlig utveckling varför det är viktigt att krossa de svenska kriminella som blir torpeder åt främmande makt, säger terrorexperten Magnus Ranstorp. Ranstorp menar att Sverige måste ta kraftfullare tag mot Iran och påminner om att man tidigare skickat agenter för att mörda judiska företrädare. – Sveriges regering bör ta ännu kraftigare åtgärder mot Iran som svar på detta, säger Ranstorp.

TV4 Nyheterna har varit i kontakt med Säkerhetspolisen som är medvetna om uppgifterna i israelisk media.

"Jordgubben" gripen

"Jordgubben" gripen

Ismail Abdo ska ha gripits i samband med att turkisk polis stoppade den bil som han och en annan man färdades i. Med anledning av en efterlysning hos Interpol greps då Abdo. På sig ska han ha haft någon typ av skyddsväst och han ska burit pistol. Abdo släpptes senare mot borgen på en summa motsvarande cirka 6 600 kronor. Under förra året splittrades det kriminella nätverket Foxtrot, med ledaren Rawa Majid på ena sidan och Ismail Abdo på den andra. TV4 Nyheterna har sökt svenska utrikesdepartementet. Texten uppdateras

Rawa Majids pappa: Han satt i tortyrcell – men är nu på fri fot

Rawa Majids pappa: Han satt i tortyrcell – men är nu på fri fot

Foxtrot-ledaren Rawa Majid är internationellt efterlyst för anstiftan till mord och synnerligen grova narkotika- och vapenbrott och är en av Sveriges mest jagade personer. I höstas kom uppgifter om att han gripits i Iran. Nu kan Aftonbladet berätta vad som hände under gängledarens flykt från Turkiet, där han höll sig undan det svenska rättssystemet. Mutade sig fri När den inre konflikten i Foxtrotnätverket blossade upp och skakade Sverige som värst i september förra året valde Rawa Majid att tillsammans med en kumpan lämna Turkiet och resa till Iran. Med falska handlingar försökte han korsa gränsen, men ertappas av den iranska gränspolisen. Därefter fängslas han, men lyckas muta sig fri med hjälp av sin mamma. I två veckor befann han sig sedan i ett hus utanför staden Urmia i närheten av den turkiska gränsen, innan han sökte sig in i landet mot huvudstaden Teheran för att vidare resa. ”Jag tänker resa vidare till Australien”, sade Rawa Majid från sitt gömställe. Låstes in i iransk tortyrcell Resan gick dock inte som planerat och Rawa Majid greps av den iranska underrättelse- och säkerhetstjänsten, VEVAK, i en vägspärr, misstänkt för att ha tagit över sig gränsen olagligt och för att ha mutat tjänstemännen. Han fördes till ett av säkerhetstjänstens häkten i Urmia. – En gång ringde han från Iran. Han sa: ”Jag mår bra, pappa. Jag sitter i fängelse. De respekterar mig och gör ingenting. De har inte rört mig. Ingen tortyr eller så. Ingenting. Jag mår bra tills jag är klar med det här och kommer ut”. Han trodde att det skulle ta fyra till sex månader, säger Rawa Majids pappa, Rekawt Majid. Rawa Majids första natt får han tillbringa inlåst i en cell på runt en gånger en meter. Enligt uppgifter är Rawa Majid rädd och handfängslad när han förts till en domstol i slutet av september, klädd i en ljusblå fångpyjamas. ”Jag är nära Afghanistan” Det kurdiska nätverket för mänskliga rättigheter (KHRN), beskrev i en rapport häktena som moderna tortyrcenter, där två lag turas om att tortera nyintagna under förhör. I flera månader hölls Rawa Majid fången i en cell på cirka tre gånger två meter, men enligt Aftonbladets uppgifter ska han ha lämnat förvaret i Urmia för några veckor sedan. Något som även bekräftas av hans pappa, som 2021 dömdes till villkorligt fängelse i Sverige för delaktighet i pengatvätt av sin sons narkotikaaffärer. – Det senaste samtalet var för en månad sen. Då sa han: ”Jag är ute nu och jag är glad. Jag är utanför Iran. Vart han hade åkt? Jag vet inte. När jag frågade honom sa han: ”Jag är nära Afghanistan”. Det var det senaste samtalet, säger Rekawt Majid.

Kvinnan flydde i panik – ville inte bli skjuten i ryggen

Kvinnan flydde i panik – ville inte bli skjuten i ryggen

En 15-årig pojke och en 43-årig man dog och ytterligare fyra människor skadades av kulor eller splitter när en man öppnade eld med automatvapen mot en folksamling utanför tunnelbanestationen i södra Stockholm kvällen den 10 juni i fjol. Ytterligare 13 personer riskerade att träffas, enligt åtalet. Rättegången mot de fyra unga män som är åtalade efter skjutningen inleddes i förra veckan och fortsatte under torsdagen med målsägandeförhör. En kompis till 15-åringen berättade att han först hörde skrik, sedan skott. – Vi kollade runt, sedan bara sprang alla iväg, sade pojken, som skadades av splitter i benet. – Medan jag sprang kände jag hur det brände på huden. Träffades i benet En annan pojke som var på platsen träffades av en kula strax ovanför knät. – Ljudet var så högt, det lät som smällare, sade pojken, i dag 16 år gammal. Han flydde in i en närliggande pizzeria och upptäckte först då sin skada. – Det var hål i mina byxor på vänsterbenet. Jag såg lite blod, då förstod jag att jag hade blivit skjuten. Trodde det var filminspelning En kvinna som satt vid en bänk i närheten såg när skytten anlände till platsen i en orange BMW. Den parkerade precis vid henne. – Sedan öppnades bilen och jag såg att någon satt i passagerarsätet. Sedan såg jag att han hade ett väldigt långt skjutvapen, berättade kvinnan i rätten. Hon tänkte att det kanske var en filminspelning, eller ett skämt. – Men när han klev ur bilen och lyfte vapnet med händerna, då hörde jag skotten. Då visste jag att det här var på riktigt. Kvinnan flydde i panik. Hon ramlade, men tog sig upp och sprang vidare. – Jag hörde konstant skottlossning, väldigt högt: pang, pang, pang, pang. Jagades på E4 Skytten greps en stund senare tillsammans med föraren, sedan flyktbilen havererat efter en dramatisk jakt på E4. Enligt åtalet ska skytten ha höjt vapnet mot den efterföljande polisbilen, vilket poliserna vittnade om i rätten. – Jag är mentalt förbered för att dö på jobbet, men jag vet att jag tänkte att "det är i dag jag inte kommer hem", berättade en av poliserna. Skytten har erkänt morden men övriga åtalade förnekar. Utredningen har inte med säkerhet kunnat fastställa vem som var måltavla i Farsta, men enligt åklagaren var det nätverket Foxtrot som beställde dådet som en del i en konflikt med Dalennätverket.

Nätverket Foxtrot på YouTube

Kriminella nätverket ”Rumba” i polisens fokus: ”Nya foxtrot-nätverk… | Nyhetsmorgon | TV4 & TV4 Play

Svensk polis har nu identifierat och namngett ett nytt kriminellt nätverk som uppstått efter splittringen mellan gängledarna Rawa ...

Nyhetsmorgon på YouTube

Foxtrot finns inte längre – men våldsdåden fortsätter: ”Nätverket s… | Nyhetsmorgon | TV4 & TV4 Play

Splittringen i det kriminella nätverket Foxtrots ledarskikt i höstas startade en av de värsta våldsspiralerna som Sverige upplevt.

Nyhetsmorgon på YouTube

Här kidnappas den norska artistens son av svenska gängkriminella

Den norska artistens son kidnappades av gängkriminella. Sedan blev han utpressad att betala 750 000 norska kronor. Nu inleds ...

Aftonbladet på YouTube

Hör ”Kurdiska rävens” ljudmeddelande: ”Jag njuter”

Ljudklippet hittades i en mobiltelefon i samband med ett gripande av en man som misstänks vara en nyckelfigur för ...

Expressen på YouTube

TRIO SÅLDE NARKOTIKA ÅT FOXTROT NÄTVERKET | FOXKURDISH | HELA RÄTTEGÅNGEN

TRIO SÅLDE NARKOTIKA ÅT FOXTROT NÄTVERKET LYSSNA PÅ HELA RÄTTEGÅNGEN DIREKT I APPEN: LADDA NER ...

Prime Crime på YouTube