Gängkriminaliteten i Sverige

Senaste nytt om Gängkriminaliteten i Sverige - Nyheter, podcasts, videor och inlägg på sociala medier om Gängkriminaliteten i Sverige.

Över hälften av Sveriges skyddade boenden kan tvingas stänga

Över hälften av Sveriges skyddade boenden kan tvingas stänga

I dag finns 282 skyddade boenden i Sverige som fungerar som en fristad för kvinnor som utsätts för våld. Över hälften av alla skyddade boenden drivs av ideella organisationer, exempelvis kvinnojourer. 37 procent drivs av privata aktörer och 9 procent av kommunerna.

Den 1 april i år trädde flera lagändringar i kraft i syfte att stärka skyddet för kvinnor och barn i skyddade boenden. Bland annat måste den som driver skyddat boende ansöka om tillstånd hos Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

– Det är ju viktigt att vi har en tillståndsplikt för innan har det ju varit möjligt för praktiskt tagit precis vem som helst att starta ett skyddat boende. Det har inneburit att kvinnor de facto har befunnit sig i farliga situationer när tanken är precis tvärtom, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall. Volontärer räknas inte som bemanning För att beviljas tillstånd ställs bland annat krav på tillräcklig bemanning, att verksamheten drivs av en föreståndare med högskoleutbildning inom socialtjänstlagen och att det finns tillräckliga skyddsanordningar, som skyddsdörrar.

Volontärer räknas enligt IVO inte som bemanning i lagens mening, vilket påverkar många kvinnojourer som till största delen jobbar ideellt.

Enligt Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer saknar många kvinnojourer idag resurser för att möta dom nya kraven. Det handlar bland annat om ökade kostnader för att bygga om nuvarande boenden enligt kraven på skalskydd och att heltidsanställa utbildad personal. De välkomnar ökade säkerhetskrav, men pekar på att kvinnojourernas arbete inte bör jämföras med privata aktörer som endast tillgodoseren bostad.

– Vi tänker att det finns behov av olika typer av skyddat boende. Pratar vi i gängkriminalitet så kanske vi behöver den här höga säkerhetsklassningen, men vår verksamhet är en lågtröskelverksamhet som går ut på att kvinnan ska få inre säkerhet, emotionellt stöd och hjälp att ta kontakt med olika instanser i samhället säger Josephine Diffner som är Ordförande för Motala Kvinnojour.
Bara 95 av 282 har ansökt om tillstånd Hittills har bara 95 ansökningar kommit in till IVO av 282 skyddande boenden. Enligt myndigheten kommer de aktörer som inte ansökt senast den 1 augusti att föreläggas eller förbjudas.

– Jag har kontinuerligt kontakt med flera av Sveriges kvinnojourer och jag kommer att kalla till en första uppföljning i september eller oktober för att se hur implementeringen har fungerat, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall.

ANALYS: Stora ord från Andersson – men mer innehåll behövs

ANALYS: Stora ord från Andersson – men mer innehåll behövs

Det är på många sätt ett gyllene tillfälle att vara oppositionsledare just nu. Tidöpartierna har vridit politiken mot ytterkanten och det finns mycket för oppositionen att invända mot. För Magdalena Andersson var det här ett tillfälle att räkna upp en lista över allt som regeringen INTE gör, eller gör på fel sätt. En lista som tog upp mycket av det som Socialdemokraterna saknade i statsministerns tal tidigare i dag, när HAN räknade upp vad hans regering åstadkommit. Men opposition är också ett tillfälle för partier att reparera, bygga om och rusta sig inför nästa val då de förstås hoppas komma i regeringsställning igen. Så Socialdemokraterna använder just nu tiden till att utmejsla en ny politik och det var denna nya riktning som Magdalena Andersson ägnade huvuddelen av sitt Almedalstal ikväll. Därav de stora orden – en påminnelse om de omvälvningar som Sverige genomgått de senaste hundra åren och ett löfte om att något lika omstörtande väntar med Socialdemokraterna vid makten. En ny samhällsgemenskap, inget mindre än det, utlovas. Det låter alltså djärvt – men när den tidigare statsministern lovar att bygga en skola där varje elev får förutsättningar att klara sig hela vägen till gymnasiet så blir det enda konkreta nya förslaget – att frånta Internationella Engelska skolan möjligheten att undervisa på engelska – kanske aningen futtigt. Skälet till det kallas politikutveckling. Socialdemokraterna arbetar med att ta fram den nya politik som ska förändra samhället, det utlovas politik för att förbättra skolor, blanda elever från olika områden, förebygga gängkriminalitet. I väntan på att partiet enats om politikens innehåll kan orden vara precis hur stora som helst. En ny riktning för Sverige, ska det bli. Men exakt vad det betyder, det får ni veta längre fram.

ANALYS: De kan vara de stora vinnarna efter Åkessons utspel

ANALYS: De kan vara de stora vinnarna efter Åkessons utspel

Många uppfattar Sverigedemokraterna som ett enfrågeparti. Det är i frågor om invandringen och kampen mot brottsligheten som Sverigedemokraterna har störst förtroende bland väljarna. Men EU-valet blev något av en väckarklocka för partiet. De personer som gick till valstugorna ansåg att fred, demokrati och klimat var avsevärt viktigare frågor än invandringen. Om Sverigedemokraternas paradgrenar blir mindre viktiga för väljarna, måste partiet bredda sig och det är därför man nu väljer att satsa hårt på skolfrågan.

Men vad händer då i Tidösamarbetet och relationen till Liberalerna när Sverigedemokraterna vill bli det nya ”Skolpartiet”? Det är ju Liberalernas paradgren. Pehrson lär dra på smilbanden Dagens utspel får förmodligen Johan Pehrson att dra på smilbanden. Båda partierna hoppas nämligen vinna på utspelet. Genom att lyfta just skolfrågan och satsa på den kan Åkesson visa politik för förebyggande arbete för att stoppa gängkriminaliteten. Här har han Liberalernas partiledare med sig. Johan Pehrson har i ett stort antal debatter framfört att skolan är vaccinet mot kriminaliteten. Åkesson vill också flytta fokus från debatten om friskolornas vinster. Här får han argument om att det inte är ägandeformen som är problemet – det är den bristande disciplinen. Johan Pehrson har i flertalet debatter pratat om kampen mot ”flumskolan” L kan vara de stora vinnarna efter dagens utspel Men Liberalerna kan vara de stora vinnarna på Åkessons utspel i dag. Liberalerna är enligt flera mätningar det parti i Sverige med högst förtroende i skolfrågor. Det är Liberalernas i särklass viktigaste fråga. Genom att Sverigedemokraterna gör anspråk på att bli Sveriges nya skolparti – hamnar konflikten mellan dem och Liberalerna. Konflikter skapar uppmärksamhet, vilket är precis vad ett litet regeringsparti som Liberalerna behöver. Johan Pehrson får nu en möjlighet att sluta prata trollfabriker, och får prata om sitt favoritämne – skolan. Han får dessutom en möjlighet att visa distans och på den ideologiska skillnaden mellan Liberalerna och Sverigedemokraterna. Med detta hoppas han stilla den interna oppositionen i partiet. När Åkesson vill införa slöjförbud i skolan kan Johan Pehrsson argumentera varför han är liberalismens försvarare i tidösamarbetet. Liberalerna som knappt klarat sig kvar i riksdagen, får alltså uppmärksamhet åt sin hjärtefråga, och kan vara de stora vinnarna när Sverigedemokraternas vill bli det nya skolpartiet.

Så har Sverigebilden förändrats – sen Natomedlemskapet blev klart

Så har Sverigebilden förändrats – sen Natomedlemskapet blev klart

Svenska institutet har jobbat för att förbättra omvärldens syn och intresse för Sverige sedan 1945. Senast man undersökte Sverigebilden hos de nordiska grannländerna var för fyra år sedan, 2020, mitt under coronapandemin. Då tyckte 57 procent av de tillfrågade i Norden att Sverige var en säker plats att bo på och besöka. Nu fyra år senare ligger siffran på 34 procent. – Det har funnits en avvaktande ganska negativ hållning till Sverige. Men vad vi ser nu är att vi har kommit mycket närmare Finland och det beror på natointrädet. Finska medborgare har en mycket mer positiv syn på Sverige nu, säger Madeleine Sjöstedt. Gängkriminaliteten påverkar Sverigebilden Nato-medlemskapet har med andra ord förbättrat synen på Sverige. Men det är trots de siffrorna ovan, fler som tycker att Sverige går i rätt riktning nu jämfört med för fyra år sedan. 2020 tyckte 27 procent att Sverige gick i rätt riktning, i år är det – Man följer svensk debatt väldigt nära och vi har haft en stor diskussion om gängkriminaliteten som synts hos våra nordiska grannar men sen också många paket om vad vi vill göra för att bekämpa detta och det har också förhoppningsvis satt sig, säger Madeleine Sjöstedt. Svenska institutet har gjort studien av Sverigebilden i Danmark, Finland, Island och Norge. Den gjordes under maj-juni 2024 och baseras på intervjuer med 3915 respondenter.

Andersson: "Jag hade fokuserat på samhällsproblemen"

Andersson: "Jag hade fokuserat på samhällsproblemen"

Sverige har en av Europas allra hårdaste alkohollagstiftningar, och har tillsammans med Finland undantag om ett alkoholmonopol genom Systembolaget. Inför EU-valet gick regeringen tidigare under onsdagen ut med att man vill tillåta småskalig och hantverksmässig gårdsförsäljning av alkohol. I Efter fems EU-duell kallar statsminister Ulf Kristersson (M) förslaget för en ”liten frihetsreform”, men slår fast att man inte har för avsikt att luckra upp alkoholmonopolet. – Vi ska behålla det undantag vi har, men precis som i andra länder ska man kunna åka till ett mikrobryggeri eller till en vingård i Skåne och kunna köpa med sig ett par flaskor hem, säger han. Svaret efter piken: ”Lite pinsamt ärligt talat” Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson är inte emot att man öppnar upp för gårdsförsäljning – så länge man inte riskerar att rucka på Systembolaget, som hon betonar har stort förtroende hos svenska folket. Hon anser dock att statsministern borde ägna mer tid åt andra frågor. – Ulf Kristersson säger att det här är en frihetsreform, och jag tänker på de som är rädda för att gå ut på kvällarna på grund av alla skjutningar och sprängningar. Jag tror att det är helt andra frihetsreformer som de önskar att Sveriges statsminister lägger tid och kraft på, säger hon och fortsätter: – Skjutningarna och sprängningarna fortsätter, vi har en sjukvårdskris, barnfamiljer har svårt att få ekonomin att gå ihop och vi har ett krig i Europa, och då är det kanske inte det här som är det som ökar tryggheten eller friheten för svenska folket i första hand. – Det är lite pinsamt ärligt talat det här, svarar Ulf Kristersson och fortsätter: – Om du tycker att det är så dåligt att jag som statsminister både lägger fram förslag som stoppar gängkriminaliteten och som ökar friheten lite, lite grann på svenska landsbygden så rösta emot i så fall. Jag tycker att man kan ha två tankar i huvudet samtidigt. EU ska bli klimatneutralt Även klimatfrågan togs upp i debatten, där Ulf Kristersson är övertygad om att EU med dess gemensamma klimatpolitik kommer att klara målet om att bli klimatneutralt till år 2050. Magdalena Andersson: – Det stora problemet med Ulf Kristersson nu – när vi har den här pakten på plats – är att han börjar öppna upp för att samarbeta med de partier som ju helt vill riva upp den här pakten och öka utsläppen och öka vårt beroende av den ryska oljan och gasen. – Det är som vanligt en diskussion om vem som får prata med vem. Långt till höger och långt till vänster i olika länder finns det partier som inte tror på det europeiska samarbetet överhuvudtaget, och de tänker inte jag samarbeta med, svarar Ulf Kristersson. EU-valet går av stapeln på söndag, men man kan förtidsrösta sedan en tid tillbaka.

Säkerhetszon efter dubbelmordet – för första gången i landet

Säkerhetszon efter dubbelmordet – för första gången i landet

Från och med onsdagen inför polisen en säkerhetszon i Hageby i Norrköping, ett besked som kommer efter två män sköts till döds i samma stadsdel under natten till måndag, vilket TV4 Nyheterna tidigare rapporterade om. En man i 20-årsåldern greps kort efter händelsen och han är nu anhållen för två fall av mord. Polisen meddelade i samband med utredningen att de tittar på kopplingar till tidigare ärenden och pågående gängkonflikter. ”Enormt problem” Syftet med säkerhetszonen som nu införs är att öka tryggheten i området och försvåra för de kriminella att förbereda och genomföra våldsbrott, skriver polisen på sin hemsida. – Lagen har ju varit giltig i ungefär en månad men det är alltså först nu vi ser det för första gången i Sverige. Och det är för att gängkriminaliteten har varit ett enormt problem i Norrköping med sprängningar och skjutningar, säger TV4:s kriminalreporter Therese Cedergren. Utsatt stadsdel Polisen kommer vara mer närvarande i området och göra fler förebyggande kontroller vilket kan märkas av de som rör sig i området, skriver polisen. ”Hageby i Norrköping har under en längre period varit en plats med flera grova våldsbrott. Efter att två personer hittades mördade i en bostad inför polisen nu en så kallad säkerhetszon”, skriver polisen. Redan under måndagen bekräftade polisen i Norrköping för TV4 Nyheterna att Hageby har varit en utsatt stadsdel när det kommer till våldsbrott, under en längre period.

"Kommer EU förbjuda snus?" – experten svarar på frågor inför valet

"Kommer EU förbjuda snus?" – experten svarar på frågor inför valet

Inom EU har man pratat om att svenska snuset ska förbjudas. Varför jobbar Sverige inte för snusets fortsatta existens och minskande rökande? – Att det blev ett snusförbud var lite av en tillfällighet och hände innan vi blev EU-medlemmar. I Europa rökte otroligt många och många dog av det. Då försökte man leta efter ett sätt att minska rökningen. Man tänkte att man skulle förbjuda ett antal tobaksprodukter, inte cigaretter. Det gick inte som folk rökte. – Det fanns en punkt där ingen skrek: Det svenska snuset. Då förbjöd man det. När Sverige sen blev EU- medlemmar så gav man faktiskt oss något som är helt unikt i EU: Ett permanent undantag. Vi får snusa, sälja snus, köpa snus. Det är därför EU inte jobbar med snuset som ett sätt att minska rökningen, för att det är förbjudet och det kommer inte att ändras. Vad gör EU för att få bukt med gängkriminaliteten i Europa och framför allt stödja Sverige i den frågan? – Europol är avsatt för att jobba med organiserad kriminalitet. Riktigt stora tillslag gjorde man för några år sedan med EncroChat. – Vid det här laget har 6 500 gripanden gjorts utifrån det här och det är på det här viset som Europol också hjälper Sverige med gängkriminaliteten. För den är internationell, den stannar inte i Sverige. Men man gör inget specifikt för Sverige. Gängkriminaliteten är tyvärr lika illa i många av de andra EU-länderna. Man jobbar tillsammans och slår till tillsammans. Vilka frågor styrs av den svenska politiken och vilka styrs av EU-politiken? – Det mesta är på EU-nivå. Vi hade en valrörelse 2022 till Riksdagen där vi diskuterade kriminalitet, elpriser och matpriser. Men allt det är EU-nivå numera. Det är inte Sverige som sköter det längre. Alla ekonomiska aktiviteter är EU: Den inre marknaden, konsumentfrågor, industrifrågor och arbetsmarknadsfrågor. – Vad som är kvar på nationell nivå är barnomsorg, äldrevård, socialbidrag, brott och straff. Vad ska man förbjuda och kultur också. Fast på de områdena samarbetar vi ändå helt frivilligt. Rätt mycket utrikespolitik är svensk i slutändan, försvar och säkerhet.

Svenskarnas viktigaste frågor i EU-valet: "Är väl självklart"

Svenskarnas viktigaste frågor i EU-valet: "Är väl självklart"

Miljö och invandring fortsätter att vara de två viktigaste EU-frågorna för svenska väljare inför valet, trots att de tappat något jämfört med förra EU-valet 2019. Samtidigt har försvar och säkerhet klättrat kraftigt i opinionen, och är nu väljarnas tredje viktigaste fråga. – Ja det är väl självklart. Vi har krig i Ukraina så det är klart att försvarsfrågan är viktigare, säger Sören Holmgren, statsvetare. Även i riksdagsvalet 2022 var försvar och säkerhet en av de viktigaste frågorna, enligt Holmgren. – Så det är inget konstigt, både i media och i verkligheten är det hela tiden dessa skjutningar och gängkriminaliteten. Det är frågorna som dominerar, säger Sören Holmgren, statsvetare. ”Viktigt att man röstar” Känner du att det är några frågor som är extra viktiga för dig när det kommer till EU? – Inget så jättespecifikt. Bara att jag tycker att det är viktigt att man röstar, säger Frida Wilke. – Jag tänker nog på EU som organisation. För det började ju som en frihandelsorganisation och sen växte det till att det blev en överstatlig organisation. Och den svängen vet jag inte om jag riktigt är med på, säger Dennis Johansson. Den 9 juni är det val till Europaparlamentet i Sverige och från med den 22 maj kan man förtidsrösta.

Gängkriminaliteten i Sverige på YouTube

Så lockas unga in i kriminella gäng: ”Ganstermentalitet har blivit … | Nyhetsmorgon | TV4 & TV4 Play

Det blir allt vanligare att barn dör till följd av gängvåldet. Den senaste tiden har också präglats av att barn skjuter barn.

Nyhetsmorgon på YouTube

"Jag var kriminell när jag var ung" - Avhopparen

Den anonyma avhopparen önskar han kunde backa tiden och skippa all stress och panik. Det är inte värt det. Allt yngre och fler ...

Polisen på YouTube

Så blev Sverige ett gangsterparadis för gängkriminella • Ny bok av Lasse Wierup

Exempellöst i Europa” – Lasse Wierup om gängkriminaliteten i Sverige Hör författaren berätta om sin nya bok Lasse Wierups nya ...

Expressen på YouTube

Gängkriminaliteten - så ska den stoppas

Vi ska stoppa gängkriminaliteten - vi ska fånga upp varenda barn som är på glid. Vårt Sverige kan bättre. Vi ska vända på varje ...

Socialdemokraterna på YouTube

Danmarks metod för att stoppa gängkriminaliteten

Kampen mot den organiserade gängkriminaliteten har tagit sig högt upp på den politiska agendan och på många håll har ...

Expressen på YouTube