Mordet på Tove i Vetlanda

Tove försvann efter en utekväll i centrala Vetlanda den 16 oktober 2022 och den 2 november hittades 21-åringen död i ett skogsparti utanför staden.

Så firas lucia på kvinnoanstalten Hinseberg: "Lite julfika"

Så firas lucia på kvinnoanstalten Hinseberg: "Lite julfika"

På kvinnoanstalten Hinseberg, som är belägen norr om Örebro i Närke, sitter 122 intagna och avtjänar sina fängelsestraff.

Bland de som sitter på Hinseberg finns till exempel Jonna Henningsson som dödade och styckade sin kärleksrival i Askersund och Carina "Svarta änkan" Frödin som mördade sin make innan hon tände eld på deras gemensamma hem. 

Kvinnoanstalten Hinseberg. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SVD/TT I häktet som hör till anstalten sitter också Johanna Jansson som dömdes för det uppmärksammade mordet på 21-åriga Tove i Vetlanda. 

Så lever Sveriges farligaste kvinnor – en dag på anstalten Hinseberg

Julfika på anstalten Hinseberg

Tidigare har Nyheter24 rapporterat om hur kvinnorna på anstalten Hinseberg firar jul och hur nyårsfirandet för de intagna på Hinseberg ser ut. 

Men hur står det egentligen till när det kommer till lucia, den 13 december? Enligt Ulf Mossberg, pressekreterare på Kriminalvården, har man inget regelrätt luciafirande på anstalten.

"Dock inträffar en traditionsenlig julaktivitet för klienter den veckan i samverkan med nämnden för andlig vård. Då är det lite julfika", skriver ansvariga på anstalten till Nyheter24. 

Läs fler artiklar om anstalten Hinseberg här.

GW:s teori: Är förmodligen därför Maja hjälpte till med kroppen

Det finns vissa fall som kriminologiprofessor Leif GW Persson intresserar sig extra mycket för. Ett sådant är mordet på 21-åriga Tove i Vetlanda i oktober 2022. Han har inte gjort någon hemlighet av att han tyckt att tingsrättsdomen innehållit stora brister. GW har flera gånger ifrågasatt åklagarens försök att få de båda åtalade kvinnorna fällda för mord – och har till och med ifrågasatt rättssäkerheten i Göta hovrätt.

Tisdagens besked om att den yngre av de åtalade, 19-åriga Maja Hellman, frias från mordet ligger i linje med GW:s uppfattning om händelserna.

– Jag har gått igenom det här minut-för-minut och till och med sekund-för-sekund och steg-för-steg ibland. Beskrivningen som hovrätten ger ligger säkert rätt nära sanningen, säger han. GW: Därför hjälper Maja till med att avlägsna kroppen Vad gäller tidslinjen för mordet och Maja Hellmans del i händelserna har GW länge trott att den nu friade 19-åringen inte haft en aktiv del i bråket som ledde till Toves död – även om Hellmans egen version på vissa håll är osannolik.

– Hon ligger och låtsassover för hon vill inte bli indragen i en konflikt som pågått ett par år och inte handlar om henne. Johanna är hennes bästa kompis och ledsagare i livet, det är förmodligen därför hon hjälper till med att avlägsna kroppen, säger GW. Vanligtvis fastställer hovrätten tingsrättens dom. Men så har inte skett i det här fallet.

Leif GW Persson tror att tingsrättens största fel låg i att de till varje pris ville ha med Maja Hellman som medgärningsperson och att de därmed slog knut på sig själv. Men trots att GW framhärdat att tingsrättens dom hade stora brister vill han inte slå sig för bröstet när hovrätten nu ger honom ”rätt” på flera punkter. – I sådana här fall finns inga vinnare. I objektiv mening är det som hänt både obegripligt och förskräckligt, säger han. ”Maja skulle ha ringt 112 i stället” Inom en månad räknar GW med att domen vunnit laga kraft, vilket innebär att Maja Hellman är friad från mord i lagens mening. Samtidigt väntar minst tio års fängelse för 20-åriga Johanna Jansson – som heller inte kan vänta sig att Högsta domstolen prövar fallet, enligt GW:s bedömning.

När allting summeras anser GW att den tragiska händelsen kunde ha undvikits – eller åtminstone inte gått överstyr på det sätt det nu gjorde.

– Maja skulle ha ringt 112 i stället – då hade hon aldrig hamnat i finkan. Om Johanna hade gjort samma sak och besinnat tror jag det här hade slutat på ett helt annat och för henne bättre sätt, säger GW.

Så dyra var Johanna Janssons och Maja Hellmans advokater

Så dyra var Johanna Janssons och Maja Hellmans advokater

Mordet på Tove togs upp i Göta hovrätt efter att Johanna Jansson, 20, tidigare Johanna Leshem Jansson, och Maja Hellman, 19, överklagat tingsrättens livstidsdomar. Efter rättegångens sista dag, den 12 oktober, släpptes Maja Hellman på fri fot i väntan på domen som kommer den 25 oktober..  Leif GW Persson hyllar Maja Hellmans advokat: "Utmärkt" Mordet på Tove: Så mycket kostade Peter Gillberg och Clea Sangborn I fredags kom fakturorna från Johanna Janssons och Maja Hellmans advokater till Göta hovrätt, som innefattar arbetstid och resor.  Maja Hellmans advokat Peter Gillbergs faktura hamnade på 509 438 kronor, för 207 timmars arbete.  Clea Sangborn, som är Johanna Jansson advokat, la ner 140 timmar på rättegången i hovrätten, och hennes faktura landade på 337 186 kronor.  Timtaxan för de båda advokaterna var 1 476 kronor.   Här kan du läsa fler artiklar om mordet på Tove i Vetlanda.

Maja Hellman släppt på på fri fot – Leif GW Persson hyllar advokaten: "Utmärkt"

Maja Hellman släppt på på fri fot – Leif GW Persson hyllar advokaten: "Utmärkt"

Johanna Jansson, tidigare Johanna Leshem Janson, 20, och Maja Hellman, 19, dömdes till livstids fängelse för mordet på 21-åriga Tove i Vetlanda i tingsrätten. Både Maja Hellman och Johanna Jansson överklagade domen och vill frikännas för mordet på Tove, och fallet togs upp i hovrätten.

Efter den sista dagen av rättegången släpptes Maja Hellman på fri fot i väntan på domen.  Då kommer domen mot Johanna Jansson och Maja Hellman Leif GW Persson: Därför ska Maja Hellman frias för mordet på Tove Leif GW Persson har hela tiden varit kritisk mot domen mot Maja Hellman, och ifrågasatt bevisen mot 19-åringen.

– Eksjö tingsrätt har skrivit en obegriplig dom  där de slagit knut p å sig själva för att får Maja Hellman dömd, säger kriminologen i Nyhetsmorgon och fortsätter: – Jag vill understryka att det finns omständigheter i utredningen som talar starkt för att Maja inte varit inblandad i mordet.

Leif GW Persson: Därför borde Maja Hellman inte ha dömts för mordet på Tove i Vetlanda "Kommer dömas för gravfridsbrott" Efter hovrättens sista dag, och beslutet att släppa Maja fri, hyllar Leif GW Persson advokaten Peter Gillberg.  – Han skötte sig utmärkt. En försvarare värd namnet, säger GW och fortsätter: – Maja Hellman kommer att dömas för gravfridsbrott av normalgraden och kommer väl få runt ett och ett halvt års fängelse. Och den tiden har hon redan suttit av i häktet, sa han. Mordet på Tove: Här är allt som hänt i fallet

Här kan du läsa fler artiklar om mordet på Tove i Vetlanda.

Robinson-profilens kritik efter Tove-rättegången: "Saknar ord"

Robinson-profilens kritik efter Tove-rättegången: "Saknar ord"

Det var i oktober förra året som 21-åriga Tove försvann efter en utekväll i Vetlanda. Kort därpå greps två bekanta till kvinnan: den nu 19-åriga Maja Hellman och 20-åriga Johanna Jansson, tidigare Johanna Leshem Jansson. 

När Tove hittades död i ett skogsområde utanför Vetlanda i november ändrades brottsrubriceringen från människorov till mord och gravfridsbrott. 

I mars 2023 åtalades både Hellman och Jansson för mord och grovt gravfridsbrott och en dryg månad senare dömdes bägge två på samtliga åtalspunkter – en dom som de senare överklagade.

Tove hittades död utanför Vetlanda. Foto: Adam Ihse/TT Maja Hellman släppt i väntan på hovrättsdomen

För omkring en vecka sedan inleddes rättegången mot Maja Hellman och Johanna Jansson i Göta hovrätt. Fyra nya vittnen – samtliga rättsläkare – hördes och när hovrättsförhandlingen avslutades under torsdagen kom beskedet att Hellman släpps på fri fot i väntan på den nya domen.

– Hon är chockartat överlycklig. Det är svårt att ta in, hon har suttit häktad ett helt år och så kommer det här, sa 19-åringens advokat Peter Gillberg till Expressen då. 

Maja Hellman, 19, släpps fri i väntan på hovrättens dom om mordet på Tove

Jens Lapidus om Maja Hellman: "Kommer frias för mord"

Att Maja Hellman släppts i väntan på hovrättsdomen har föranlett spekulationer om att hon kan komma att frias för mord. En av de som är inne på denna linje är den tidigare juristen Jens Lapidus.

– Jag tror att hon kommer frias för mord men möjligtvis fällas för gravfridsbrott, säger han till TV4.

Även kolumnisten Oisín Cantwell tror på en friande dom för 19-åringen. 

"Mord är det grövsta brott en människa kan begå och det finns inte en chans att hovrätten hade släppt henne om domarna ansåg bevisen vara tillräckliga", skriver han i Aftonbladet. 

Toves familj kritisk mot rättegången: ”Måste fokusera på vad det här handlar om”

Therese Tang: "Saknar ord"

På sociala medier har reaktionerna på beskedet – att Maja Hellman frias i väntan på domen – varit många. En av de som kommenterat nyheten är Therese Tang, som är högaktuell i Robinson 2023 men som varit operativ chef inom frivilligorganisationen Missing People i Kalmar län. 

I samband med detta spelade Tang en avgörande roll i att lösa det uppmärksammade "Förlösamordet" på Göran Lundblad – ett brott som hans dotter Sara Lundblad och hennes pojkvän Martin Törnblad senare dömdes till livstids fängelse för. 

Therese Tang löste Förlösamordet – så gick det till

Foto: Erik Simander/TT På Instagram skriver hon så här om beskedet att Hellman släpps på fri fot:

"Saknar ord! Om en mobil ej rör sig under natten kan väl det inte ses som bevis för att man sovit. Hon har haft dagar på sig att larma polis, om i så fall vad hennes kompis gjort och på så vis få möjlighet till förmildrat straff för gravfridsbrottet hon begått. Har inte följt rättegången och fallet så noga, men blir nu oerhört nyfiken att läsa på för att se vad hovrätten ser för att ändra hennes morddom."

Foto: Skärmavbild/Instagram/theresetang.se Domen mot Maja Hellman och Johanna Jansson, som fortsatt sitter häktad, meddelas den 25 oktober.

Maja Hellman,19, släpps fri – i väntan på hovrättens dom för mordet på Tove

Maja Hellman,19, släpps fri – i väntan på hovrättens dom för mordet på Tove

Johanna Jansson, tidigare Johanna Leshem Janson, och Maja Hellman dömdes till livstids fängelse för mordet på 21-åriga Tove i Vetlanda. 

Både Maja Hellman och Johanna Jansson överklagade domen, därför har de nu omprövats i Göta hovrätt med start onsdagen 4 oktober. Båda kvinnorna vill frikännas för mordet på Tove. Under torsdagen så hölls den sista dagen av rättegången i Göta hovrätt med Johanna Jansson och Maja Hellman.

Nu står det klart att Maja Hellman släpps fri i väntan på den nya domen. I ett pressmeddelande skriver Göta hovrätt: "Hovrätten har efter avslutad huvudförhandling meddelat beslut i frågan om häktning. Hovrätten har idag beslutat att den yngre av de två tilltalade inte längre ska vara häktad. När det gäller den andra tilltalade har hovrätten beslutat att hon ska vara fortsatt häktad till dess dom meddelas eller annat beslutas."

Dom i målet kommer att meddelas den 25 oktober 2023 kl.13.00.

Maja Hellman,19, släpps fri i väntan på hovrättens dom om mordet på Tove

Maja Hellman,19, släpps fri i väntan på hovrättens dom om mordet på Tove

Johanna Jansson, tidigare Johanna Leshem Janson, och Maja Hellman dömdes till livstids fängelse för mordet på 21-åriga Tove i Vetlanda. 

Både Maja Hellman och Johanna Jansson överklagade domen och vill frikännas för mordet på Tove. Nu har domen omprövats i Göta hovrätt under tre dagars tid.

Maja Hellman släpps fri

Under torsdagen var den sista rättegångsdagen i Göta hovrätt och under eftermiddagen meddelade hovrätten att Maja Hellman släpps fri i väntan på den nya domen.

I ett pressmeddelande skriver Göta hovrätt:

"Hovrätten har efter avslutad huvudförhandling meddelat beslut i frågan om häktning. Hovrätten har idag beslutat att den yngre av de två tilltalade inte längre ska vara häktad. När det gäller den andra tilltalade har hovrätten beslutat att hon ska vara fortsatt häktad till dess dom meddelas eller annat beslutas."

Domen i målet kommer att meddelas den 25 oktober.

Mordet på Tove i Vetlanda på YouTube

Mordet på Tove i Vetlanda - Johanna Leshem Jansson, Tilltalad, Inspelning 1

MORDET PÅ TOVE I VETLANDA LYSSNA PÅ HELA RÄTTEGÅNGAR DIREKT I APPEN: LADDA NER APPEN FÖR APPLE: ...

Prime Crime på YouTube

MORDET PÅ TOVE I VETLANDA

Sorry för lång paus! https://www.instagram.com/lolomohageb/ https://www.patreon.com/lolomohageb Offentlig snapchat: ...

Lolo Mohageb på YouTube

Mordet på Tove i Vetlanda - Albin, Målsägande, Inspelning 1

MORDET PÅ TOVE I VETLANDA LYSSNA PÅ HELA RÄTTEGÅNGAR DIREKT I APPEN: LADDA NER APPEN FÖR APPLE: ...

Prime Crime på YouTube

Mordet på Tove i Vetlanda - My, Målsägande

MORDET PÅ TOVE I VETLANDA LYSSNA PÅ HELA RÄTTEGÅNGAR DIREKT I APPEN: LADDA NER APPEN FÖR APPLE: ...

Prime Crime på YouTube

Vetlandafallet: Livstidsstraff för brutalt mord på 21-åriga Tove - Fullständig rättegång

I den här videon får du höra den fullständiga rättegången kring det chockerande Vetlandafallet där två unga kvinnor, 20 och 18 år ...

RÄTTEGÅNGSAPPEN på YouTube