Rysslands invasion av Ukraina

Senaste nytt om Rysslands invasion av Ukraina - Nyheter, podcasts, videor och inlägg på sociala medier om Rysslands invasion av Ukraina.

Finansministerns nya toppjobb – som första svensk

Finansministerns nya toppjobb – som första svensk

Hennes nya post som ordförande presenteras formellt fredagen 25 oktober, under IMF och Världsbankens årsmöte när avgående ordföranden, Förenade Arabemiratens finansminister Mohamed bin Hadi Al Hussaini, välkomnar Elisabeth Svantesson som ny ordförande för Världsbankens och IMF:s gemensamma utvecklingskommitté. – Allt man gör, både där hemma och internationellt, handlar ju om relationer, säger Svantesson. Ingen svensk har haft rollen som ordförande tidigare. Hon blir den andra ordföranden från Europa och fjärde kvinnan någonsin. ”Fullt fokus och kraft där hemma” Trots det nya internationella uppdraget kommer hon ha gott om tid för sitt arbete som Sveriges finansminister, säger hon i Nyhetsmorgon. – Jag kommer naturligtvis att lägga fullt fokus och kraft där hemma som jag alltid gör. Men det känns viktigt i en tid som det här när mycket fragmentiseras och dras isär att man hittar varandra och hittar ett sätt att jobba ihop mellan våra länder, säger finansministern. ”Handlar om relationer” Mandatperioden är vanligtvis två år och påbörjas efter ett årsmöte. Svantesson väljs för perioden 2025-2026 men kommer i praktiken redan ta över som ordförande i november 2024. I sin roll kommer Svantesson framför allt agera mötesordförande under kommitténs årsmöten, sammankalla andra möten vid behov och samråda med Världsbankens chef. Redan i hennes nuvarande jobb som Sveriges finansminister har hon fått bra relationer på internationell nivå, berättar hon i Nyhetsmorgon. – Allt man gör, både här hemma och där, handlar om relationer. – Politik är ju för människor och man gör det med människor. Man gör det tillsammans, bygger relationer och bygger broar, säger Svantesson. Världsbanksgruppen är den största kanalen för svenskt bistånd, bland annat till Ukraina, enligt regeringen. Sedan Rysslands invasion har Världsbankens banken hittills mobiliserat över 47 miljarder US-dollar i ekonomiskt stöd från givarländerna, vilket är en betydande del av det internationella ekonomiska stödet till Ukraina.

De tjänar miljarder på rysk olja – trots starka banden och stödet

De tjänar miljarder på rysk olja – trots starka banden och stödet

I februari tidigare i år avslöjade den tjeckiska presidenten Petr Pavel en stor nyhet under säkerhetskonferensen i München – han hade en eventuell lösning på Ukrainas stora brist på artilleriammunition. Presidenten hade lokaliserat hundratusentals granater som han ville köpa loss tillsammans med andra partners till Ukraina. – Vi kommer höra av oss till våra partners som USA, Tyskland och Sverige. Vi letar efter alla som vill delta i denna insats, säger president Pavel. Det progressiva initiativet hyllades från många håll och stöttades av bland annat Sverige. Spenderat mer på rysk olja än på stöd till Ukraina Tjeckien har kommit att positionera sig som en av Ukrainas närmaste allierade, men nya undersökningar visar att landet samtidigt profiterat på Ryssland och dess naturtillgångar. I en ny rapport från Centrum för forskning om demokrati och Centrum om forskning för energi och ren luft slår man fast att Tjeckien tillsammans med Ungern och Slovakien bibehållit eller ökat sina inköp av rysk råolja sedan den fullskaliga invasionen. "Tjeckien har spenderat över 7 miljarder euro på rysk olja och gas – mer än fem gånger de 1,29 miljarder euro som det har gett i bistånd till Ukraina”, står det i rapporten. Samtidigt ska Ryssland ha tjänat över 2,3 miljarder euro i skatteintäkter på de tjeckiska inköpen av olja. Ukraina: En besvikelse Upplägger med inköp av rysk olja har kunnat möjliggöras genom ett kryphål i sanktionerna mot Ryssland. Efter den fullskaliga invasion av Ukraina gjorde EU ett undantag för Tjeckien, som fortsatt fick importera rysk olja – i väntan på att landet skulle hitta andra alternativ, rapporterar Politico. Enligt rapporten har dock det tjeckiska beroendet av rysk olja ökat under förra året, trots att regerings avsikt var att minska beroendet. Samtidigt menar rapporten att det funnits förutsättningar för den Tjeckien att fasa ut oljan. Tjänat stora pengar på inköpen Den ryska oljan, som i genomsnitt varit 21 procent billigare än alternativet från till exempel Azerbajdzjan har även genererat stora intäkter till Tjeckien. Ett polskt företag i Tjeckien ska ha tjänat 1,2 miljarder euro på den ryska oljan. Via skatter har även den tjeckiska staten gynnats av upplägget. Den tjeckiska regeringen hävdar att de inte kan styra privata affärsbeslut, men rapporten har lett till besvikelse i Ukraina. – Det är en besvikelse att se vänliga stater gå runt avvisandet av rysk energi säger Ukrainas sanktionskommissionär Vladyslav Vlasiuk till Politco.

Ryssland hotar med "kännbart" svar – efter diplomatkonflikt med Norge

Ryssland hotar med "kännbart" svar – efter diplomatkonflikt med Norge

På begäran av norska myndigheter har Ryssland tvingats att minska sin personalstyrka på ambassaden i Norge. Beskedet kom i veckan och enligt ambassaden kommer de konsulära tjänsterna i landet att begränsas som en följd av beslutet, totalt kommer två ryska ambassadörer att arbeta kvar i Norge. ”I detta läge vidtar ambassaden åtgärder för att bibehålla konsulära mottagningar för alla typer av tjänster”, skriver ambassaden på sociala medier. Norska UD har bekräftat uppgifterna Det norska utrikesdepartementet har bekräftat uppgifterna om minskningen av antalet ryska diplomater för VG. ”UD kan bekräfta att vi över tid har haft en dialog med den ryska sidan för att säkerställa den diplomatiska närvaron i båda länderna. Det handlar inte om utvisning av diplomater från Norge”, skrev presstalesperson Ragnhild H. Simenstad i ett mejl till VG. Ryska diplomater har dock utvisats från Norge vid tidigare tillfällen. I april förra året utvisades 15 diplomater. Då ansåg den norska säkerhetspolisen, PST, att de egentligen var ryska underrättelseagenter som verkade under diplomatisk täckmantel. Innan utvisningarna hade Ryssland 40 diplomater i landet. Ryssland: ”Vårt svar kommer att vara kännbart” Den ryska ambassaden uppger att de fått krav på att genomföra minskningen av antalet diplomater senast på onsdagen, något som redan ska ha genomförts. "De ryska utlandsbeskickningarna i Norge har gjort en neddragning av diplomater och konsulära tjänstemän efter krav från norsk sida”, skriver ambassaden i ett mejl till VG. Rysslands utrikesdepartement har nu svarat på det norska beslutet, vilket man menar kommer att få konsekvenser. – Vi kommer att ta hänsyn till detta ovänliga drag när vi ritar upp våra framtida linjer mot Norge. Vi lovar att vårt svar kommer att vara kännbart, säger det ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zakharova. Kommer ha fortsatt dialog med Ryssland Det norska utrikesdepartementet uppger för Reuters att man kommer att ha en fortsatt dialog med Ryssland, för att kunna försäkra sig om att de diplomatiska relationerna upprätthålls. Enligt norska UD Enligt norska UD är det i Norges intresse att upprätthålla dialogen, som dock har försämrats sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.

Hamburgerkedjan i rekonstruktion

Hamburgerkedjan i rekonstruktion

Kedjan uppger att bland annat pandemin, Rysslands invasion av Ukraina och ”betydande hyreshöjningar” ligger bakom de finansiella svårigheterna. ”Trots omfattande åtgärder för att möta dessa utmaningar, inklusive avyttringar av olönsamma restauranger, omförhandlingar av leverantörsavtal, effektivisering av bemanning och lansering av ett lojalitetsprogram, har den ekonomiska situationen tyvärr blivit ohållbar för oss”, säger Brödernas vd Richard Forsshéll i pressmeddelandet. Brödernas, som grundades 2017, har runt 70 restauranger över hela landet och 500 anställda.

Rysslands grannar rustar – med minfält, diken och befästa broar

Rysslands grannar rustar – med minfält, diken och befästa broar

Putin är tydlig: Ryssland är i krig med väst. Invasionen av Ukraina och skarpa ord om forna Sovjet har lett till en militär upprustning i grannländerna som saknar motstycke i modern tid. Enklaven Kaliningrad, där ryska Östersjöflottan har sin bas, ses som Rysslands utpost mot väst – och grannländerna förstärker nu gränserna bäst de kan. Litauen har befäst ytterligare en bro över floden Nemunas på rutten mot den ryska enklaven, skriver landets försvarsdepartement på X på onsdagen – och det är bara den senaste i raden. En enorm försvarsanläggning Sedan juli har flera broar förstärks med pansarvärnshinder, diken har grävts, barriärer byggts och minfält har lagts vid gränsen till Kaliningrad, som bara finns i rysk ägo för ett ändamål. – Det är en försvarsanläggning. Det är allting ifrån kärnvapenbunkrar till markförband. Och det måste finnas ordentliga förberedelser för att ta hand om Kaliningrad militärt och för att se till att Ryssland inte kan göra något därifrån i händelse av ett krig, säger Joakim Paasikivi, militärexpert. Paasikivi förklarar att Litauen, och övriga Baltländer, nu går från en strategi med så kallade ”snubbeltrådsförband” till att skapa en reell militär förmåga att försvara länderna direkt vid gränsen. Polen bygger ”Eastern shield” Samtidigt rustar Polen – som också gränsar mot enklaven – i ännu större utsträckning än Litauen. I slutet av 2024 påbörjas bygget av försvarslinjen ”Eastern shield” och totalt ska Polen lägga 4,2 procent av sitt BNP på försvaret. Enligt Paasikivi handlar det om ”klassiska försvarslinjer”. – Det är av den typ man hade under den kallaste delen av kalla kriget med olika typer av hinder och varningssystem. Det här blir inte bara ett militärt försvar, utan också en möjlighet att hantera allt från cyberangrepp till en militariserat flyktingvåg, sabotage och i värsta fall militära angrepp. Det är en glidande skala, säger han. – Polen tar det här på störst allvar av alla. De köper i princip allt som är möjligt att köpa, från USA och Sydkorea främst. Det är stora satsningar på den polska försvaret. De har ingen lust att förlora igen. Realistiska ryska hot I östra Europa är det tydligt att ett krig pågår – och hotet från Ryssland är ständigt närvarande. Joakim Paasikivi vill inte kalla det man känner för ”skräck”, utan för ”realism”. – Det är en hög grad realism när man har en kärnvapenmakt som granne, som har anfallit en annan granne, och som dessutom i tv-propaganda nästan dagligen talar om att man måste slå de lömska polackerna och att balterna inte ska tro att de finns, säger han och fortsätter: – Det är ett reellt hot men just nu är förmågan på den ryska sidan inte tillräcklig för att göra någonting av det här hotet. Den militära upprustningen sker från en extremt låg nivå. Ambitionerna är stora – att Europa ska ta hand om sitt eget försvar och inte förlita sig på USA – och det kan också innebära ett problem, förklarar militärexperten. – Det har stora säkerhetspolitiska konsekvenser om man misslyckas. Kanske får vi betala dem i blod men också att det försämrar förhållandet till USA om vi sjabblar bort det här, säger Joakim Paasikivi.

Amerikanska robotar i Tyskland – för första gången sedan kalla kriget

Amerikanska robotar i Tyskland – för första gången sedan kalla kriget

Tomahawk-robotarna ses som en nödvändig pusselbit i det europeiska försvaret, sa Biden och Scholz, som fick medhåll av experter och andra Natoledare. Men i Tyskland har stationeringen lett till en het debatt, med både vänster- och högerpopulister som starka motståndare. – De kan bära kärnvapen och kan utrustas med kärnstridsspetsar. Tyskland kan bli måltavla nummer ett, säger Christa Hutter till TV4:s utsända vid en fredsdemonstration i Berlin. Räckvidd på 250 mil Robotarna utvecklades på 70-talet och har använts flitigt sedan dess, bland annat mot terrororganisationen Islamiska staten och nu senast mot Huthi-rebellerna i Jemen. Men systemet som ska hamna i sydvästra Tyskland om lite över ett år är helt nytt – istället för att avfyras från stridsfartyg och ubåtar är det ett markbaserat system med en räckvidd på runt 250 mil. Tanken är att om Ryssland anfaller ett Natoland kan man snabbt slå ut militära mål långt bakom frontlinjen, som logistikbaser och kommandocentraler, berättar säkerhetsanalytikern Thomas Wiegold för TV4:s utsända i Berlin. Och det finns en stor fördel med det markbaserade systemet; vid behov kan det packas in i flygplan och snabbt stationeras i ett annat Natoland. – Teoretiskt sett också i Sverige eller Finland, men mer troligt i Polen eller Baltikum, säger Wiegold. Nato: ”Ryssland bröt avtal först” Trots protester håller den tyska regeringen fast vid stationeringen. En anledning: Ryssland har antagligen börjat stationera liknande system nära Natos gräns. Situationen är helt annan än 1987, när USA och Sovjetunionen kom överens om att förbjuda kärnvapenredo markbaserade robotar på europeisk mark i INF-avtalet. Sedan 2019 finns det inget avtal längre, och sedan den ryska storskaliga invasionen av Ukraina finns det heller inget förtroende. En ny tid av upprustning är här.

Nordkoreanska officerare bland de döda i ukrainsk attack mot Donetsk

Nordkoreanska officerare bland de döda i ukrainsk attack mot Donetsk

Underrättelsekällor uppger för Kyiv Post att de nordkoreanska soldaterna var på plats i Donetskregionen för att träffa ryska soldater i utbildningssyfte. Ryssarna ska bland annat ha visat upp anfalls- och försvarstekniker innan den ukrainska roboten slog ner. 20 döda och flera skadade Totalt ska 20 soldater ha dött i den ukrainska attacken och flera skadats. Enligt uppgifterna var sex av dem nordkoreanska officerare. Den ukrainska militära underrättelsetjänsten, GUR, uppger att flera nordkoreanska soldater anlände till Ukraina förra året, bland annat ingenjörstrupper. Soldaterna från Nordkorea uppges vara en del av lösningen för att fylla behovet av soldater i den ryska armén. Lovat att skicka trupper till Ryssland Sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina har Ryssland stärkts sina band till Nordkorea. I utbyte har Ryssland bland annat fått tusentals containrar med vapen skickade till sig, däribland miljontals artillerigranater. Analyser har identifierat hur nordkoreanska ballistiska robotar, bland annat använts i attacker mot Kiev under sommaren Ryssland och Nordkorea undertecknade även en försvarspakt under Putins statsbesök i Nordkorea i somras. Avtalet innebär bland annat att länderna ska stödja varandra med väpnade styrkor i krig. Nordkorea meddelade även att man under sommaren skulle skicka trupper för att stötta Ryssland i de ockuperade delarna av Donetskregionen. ”En ny storhetstid” för relationen De allt mer isolerade ländernas relation förstärktes även i samband med ett statsbesök som Kim Jong Un genomförde i östra Ryssland under förra året. Kim Jong Un lämnar sällan sitt hemland och från nordkoreanskt håll beskrevs den som ”en ny storhetstid” för relationen. Under det veckolånga besöket var Kim Jong Un bland annat i hamnstaden Vladivostok, där han träffade den dåvarande försvarsminister Sergej Sjojgu. Ryska bombplan, robotar och stridsfartyg visades upp för den nordkoreanske diktatorn. Kim Jong Un träffade även Vladimir Putin under besöket, som gav honom drönare och en skottsäker väst som gåvor.

Svenske "Hufsa" hängdes ut av ryska ambassaden: "Uppmaning till illdåd"

Svenske "Hufsa" hängdes ut av ryska ambassaden: "Uppmaning till illdåd"

Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har han tillbringat drygt två år i det krigshärjade landet. Både som humanitärarbetare, men också som frivilligsoldat vid fronten, både inom den militära underrättelsetjänsten GUR och nuvarande nationalgardet. ”Hufsa”, som han kallar sig, medverkade i en intervju med Svenska Dagbladet i slutet av september. Några dagar senare hängdes han ut med namn och bild av den ryska ambassaden i Stockholm. ”Vill definitivt skicka en varning” ”Vi skulle återigen vilja påminna alla dem som vill följa i hans spår och bli delaktiga i Kievregimens brottsliga gärningar om att Ryssland definitivt kommer att få vetskap om er, och ni obligatoriskt kommer att få det som ni förtjänar för era illdåd”, skrev de bland annat i inlägget som publicerades på ambassadens sociala medier. – De vill definitivt skicka en varning till alla som stödjer Ukraina, säger ”Hufsa”. När TV4 Nyheterna pratar med honom är han på ett sjukhus i Kiev. Där har han befunnit sig i snart en månad. Den 28 augusti skadades han på fronten, där han tjänstgjorde som skyttesoldat. – Jag ser först att det kommer en drönare som är vår. Men några minuter senare kommer en till, och vi reagerar på ett den rör sig i lite konstiga mönster. Sedan går det kanske en halv minut innan jag hör ett klick. Drönaren släpper en granat av typen RGD-5, med en dödlig radie på tre meter vid explosion. – Den exploderar kanske en meter upp i luften och knappt två meter bakom mig.  Skadades allvarligt Han fick granatsplitter genom båda fötterna och fick allvarliga skador på baksidan av benet. Nu har han genomgått flera operationer och har börjat gå igen med hjälp av kryckor. Han själv känner sig inte rädd med anledning av ambassadens inlägg, utan hoppas kunna fortsätta strida för Ukraina. – Jag blir inte berörd. Men det kan väl gå i linje med deras röda linjer som de kör hela tiden. Att ”gör ni det här så skickar vi atombomber”. Det har ju varit många som har blivit uthängda tidigare, men sedan har det inte hänt någonting, säger han. ”Uppmaning till illvilja och illdåd” Däremot reagerar han på utspelet – som han tycker sticker ut. – Jag tycker att det känns oerhört främmande för en ambassad och väldigt opassande. Normalt tänker jag att en ambassad först och främst ska försöka främja relationen med deras värdland. Inte gå ut så här och hänga ut deras medborgare, säger han och fortsätter: – Jag vet inte om det leder till några repressalier för dem. Men det är ju lite en uppmaning till illvilja och illdåd. Och inte bara mot mig. TV4 Nyheterna har sökt Rysslands ambassad i Stockholm. ”Hufsa” har godkänt publicering av uppgifterna och är medveten om risken för att hans identitet exponeras.

Åländsk rädsla för gömda vapen på ryska konsulatet – trots förbudet

Åländsk rädsla för gömda vapen på ryska konsulatet – trots förbudet

Som ett resultat av freden efter Krimkriget blev Åland en demilitariserad zon. I Paris 1854 togs beslutet om en internationell konvention som gör att varken Finland, eller någon annan makt, får ha några militära styrkor eller anläggningar på ögruppen i fredstid. Villkoren för Åland har lett till debatt i Finland, vilken även har förändrats i takt med Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Brigadchefen: Finns vapen i källaren Trots att Finland inte får ha något försvar på Åland finns det en styrka inom Nylands brigad på det finska fastlandet som har till uppgift att skydda Åland. I en intervju med The Economist hävdar den tidigare brigadchefen, Kjell Törner att Ryssland har vapen på den demilitariserade ögruppen. – Det är spekulationer, Ryssland skulle aldrig säga något om det och ingen av oss har kunnat komma dit. Jag känner ingen som har varit där, säger Törner till Helsingin Sanomat och tillägger: – Men de skulle vara dumma om de inte hade vapen där. Pekka Toveri, tidigare chef inom den finska underrättelsetjänsten ställer sig också frågande till varför man ska lämna en lucka öppen i det finska försvaret som ”bara gynnar Ryssland”. Experten: Ryssland hade ändå inte kunnat stå emot Samtidigt menar Juhana Aunesluoma, professor i politisk historia på Helsingfors universitet, att det ryska konsulatet inte används i samma utsträckning som förr. – Konsulatet finns till för att observera Ålands demilitariserade status och är lite av en historisk relik. Det verkar inte heller vara så ordentligt bemannat, säger Aunesluoma till TV4 Nyheterna. Även om det skulle finnas vapen i källaren, tror han inte att det finns tillräckligt för att kunna inta Åland. – Om de skulle ha vapen i källaren, kanske i syfte att kunna säkra byggnaden, så hade de inte kunnat stå emot flera snabbt agerande Nato-styrkor, säger Aunesluoma. Det största hot som Ryssland utgör i Östersjön handlar enligt Aunesluoma inte om direkt militära aktioner. Det skulle snarare ske i någon form av hybridkrigföring – även om den finska militären förbereder sig för alla scenarier. Nato-inträdet har förändrat diskussionen om Åland Åland, som ligger mitt i Östersjön, har ett strategiskt läge ur ett militärt perspektiv, även om det kan ha förändrats i och med att Östersjön nästan helt omges av Nato-länder. Tidigare fanns en diskussion i Finland om man faktiskt kunde försvara de åländska öarna. – Situationen är enklare nu. Bland experter frågade man sig tidigare om det var realistiska planer på ett försvar, men det var innan både vi och Sverige var med i Nato, säger Aunesluoma och tillägger: – Ryssland har inte möjlighet att operera i Östersjön.

Rysslands invasion av Ukraina på YouTube

Ryssland har invaderat Ukraina – detta har hänt

På torsdagsmorgonen hände det som världen i månader hoppats skulle kunna gå att undvika. Ryssland gick in i Ukraina, och ...

Aftonbladet på YouTube

Rysk invasion av Ukraina: En visuell tidslinje för kriget | ABC Nyheter

När kriget i Ukraina går in på sitt andra år, spårar ABC News milstolparna i konflikten och hur Ukraina slog tillbaka mot ...

ABC News på YouTube

Den misslyckade logistiken av Rysslands invasion av Ukraina

Registrera dig för CuriosityStream/Nebula-paketet för endast $14,79 per år på http://CuriosityStream.com/Wendover Watch ...

Wendover Productions på YouTube

Varför misslyckades experter med att förutsäga Rysslands invasion av Ukraina?

Jag diskuterar varför så många experter misslyckades med att förutsäga den ryska invasionen av Ukraina. Vi måste lära av denna erfarenhet och förbättra...

Anders Puck Nielsen på YouTube

Bakgrunden till Rysslands invasion | SAMHÄLLSKUNSKAP FÖRKLARAD | Gymnasiet

Vilken är den politiska och historiska bakgrunden till Rysslands invasion av Ukraina? Vi förklarar de bakomliggande orsakerna, ...

UR Play på YouTube

Så reagerar ryssarna på kriget i Ukraina | Nyhetsmorgon | TV4 & TV4 Play

Invånarna i Ukraina vaknar upp till en andra dag av den ryska storskaliga invasionen i Ukraina. Vi får en direktrapport från vår ...

Nyhetsmorgon på YouTube

Här ger Putin order om att invadera Ukraina | TV4Nyheterna | TV4 & TV4 Play

Ryssland har under natten inlett en storskalig invasion av Ukraina. Explosioner har hörts i flera större städer och det förekommer ...

TV4 Nyheterna på YouTube

Paasikivi om Ukrainas attack: ”Ryssland oroade för kärnkraftverk” | Nyhetsmorgon | TV4 & TV4 Play

I ryska Kursk-regionen råder det sen i torsdags undantagstillstånd efter att ukrainska styrkor trängt igenom minst två ryska ...

Nyhetsmorgon på YouTube

Rysslands invasion av Ukraina i poddar

81. Krig och Fred - om Rysslands invasion av Ukraina med Martin Kragh och Oscar Jonsson

Den 12 april bjuder Studentafton in Martin Kragh och Oscar Jonsson till en afton om kriget i Ukraina.   Rysslands invasion av Ukraina har inte lämnat någon oberörd. Miljontals människor tvingas nu lämna sina hem för att finna trygghet. Nyhetsflöden, dagstidningar och tidskrifter genomsyras av nyheter från det krigsdrabbade landet samtidigt som offensiv desinformation försöker påverka bilden av kriget. Samtidigt har ett tidigare, på många sätt splittrat Europa har gått samman i solidaritet med det krigsdrabbade Ukraina. I Sverige har den försvarspolitiska debatten ekat högt. Både i Riksdagens kammare och i väljarundersökningar. Även frågan om ett NATO-medlemskap har aktualiserats.   Många frågor väcks när ett krig utbryter i Sveriges närhet. Hur kan vi på bästa sätt hjälpa till med såväl militära som humanitära medel? Vad händer om Ryssland och NATO drabbar samman? Och finns det några direkta militära hot mot svenskt territorium inom överskådlig framtid?   För att diskutera dessa frågor bjuder Studentafton in Martin Kragh och Oscar Jonsson. Martin Kragh är biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier och forskare med inriktning på rysk ekonomi och historia vid Utrikespolitiska Institutet. Oscar Jonsson är doktor och forskare i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan och författat boken The Russian Understanding of War.   Aftonen kommer bestå av en timmes modererat samtal, följt av en halvtimme där publiken får ställa frågor till paneldeltagarna. Aftonen genomfördes tisdag 12e april kl 19:00 2022 på stadsteatern i Lund. 

#85 - Rysslands invasion av Ukraina och är Huaweis dagar räknade i Sverige efter historiskt tapp.

Vi diskuterar konsekvenserna av Rysslands invasion av Ukraina och hur det påverkar teknikutvecklingen, energisektorn, cyberterror med mera,För tre år sedan var Huawei på väg att bli en stor aktör på svenska telekommarknaden. Marknadsandelen för mobiltelefoner nådde knappt 19 procent och företaget laddade för att bli en dominant leverantör av 5g-utrustning till de svenska operatörerna. I dag vill ingen svensk köpa deras mobiler och operatörerna får inte köpa nätutrustning. Är det inte dags för Huawei att lämna Sverige? Ny Tekniks Kalle Wiklund berättar och förklarar. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

#85 - Rysslands invasion av Ukraina och är Huaweis dagar räknade i Sverige efter historiskt tapp.

Vi diskuterar konsekvenserna av Rysslands invasion av Ukraina och hur det påverkar teknikutvecklingen, energisektorn, cyberterror med mera,För tre år sedan var Huawei på väg att bli en stor aktör på svenska telekommarknaden. Marknadsandelen för mobiltelefoner nådde knappt 19 procent och företaget laddade för att bli en dominant leverantör av 5g-utrustning till de svenska operatörerna. I dag vill ingen svensk köpa deras mobiler och operatörerna får inte köpa nätutrustning. Är det inte dags för Huawei att lämna Sverige? Ny Tekniks Kalle Wiklund berättar och förklarar. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

75. Effekten av Rysslands invasion av Ukraina

Krig har olyckligtvis nog brutit ut i Europa och konsekvenserna kan komma att bli avsevärda. Markus och Tim försöker blicka bortom fronten och analysera de kort- och långsiktiga effekterna av Rysslands invasion av Ukraina. För er som gillar krigshistoria berättar vi även hur du kan investera i anrika Bofors. Bolag, främst svenska, med stor exponering mot området som nämns i podden är: BAE Systems PLC $BAES, Ferronordic $FNM, Carlsberg $CARL B, Amido $AMIDO, G5 $G5EN och Medicover $MCOV B. I Veckans Volley studsar vi fram att även onoterade bolag handlas nu till lägre värderingsmultiplar. Skriv till oss på: nantingomaktier@gmail.com Instagram: www.instagram.com/nantingomaktier/ Betygssätt också gärna podden på Spotify och iTunes för att ge oss och UA mer spridning. Support this show http://supporter.acast.com/nantingomaktier. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Rysslands invasion av Ukraina – konsekvenser för Sveriges relationer med Östeuropa och Kina

I det här avsnittet av UI seminars, samlade vi en panel för att diskutera Rysslands invasion av Ukraina och konsekvenserna för Sveriges relationer med Östeuropa och Kina. Medverkande:Kenneth G Forslund, ordförande för Utrikesutskottet, SocialdemokraternaKerstin Lundgren, riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson, Centerpartiet Karin Olsson, kulturchef på Expressen Moderator: Annika Ström Melin, ledamot i UI:s styrelse Den här paneldiskussionen ägde rum den 27 april 2022 under invigningen av UI:s två nya kunskapscentrum: Centrum för Östeuropastudier och Nationellt Kunskapscentrum om Kina.Läs mer om invigningen av SCEEUS och NKK här. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vad måste du göra om det blir krig?

Efter Rysslands invasion av Ukraina har hotet mot Sverige ökat. ÖB uppmanar svenskar att förbereda sig på att världen nu förändrats - och drar paralleller till Kalla kriget. På en kvart reder vi ut vad som gäller om det skulle bli höjd beredskap i Sverige och vad man redan nu bör ha hemma. Med SvD:s grävreporter Jani Sallinen.

Studio Anekdot: Kan sanktioner stoppa kriget i Ukraina?

Sanktioner och bojkotter är hittills omvärldens främsta vapen för att markera mot Rysslands pågående invasion i Ukraina. Nationer och internationella organisationer stänger luftrummen för ryska flygbolag, förbjuder import av ryska varor, fryser ryska tillgångar och sparkar ryska kulturutövare. Men hur effektiva är dessa sanktionerna egentligen? Påverkar de regimen, eller drabbar de främst rysk medborgare? Kan de verkligen sätta stopp för kriget? Studio Anekdot reder ut vad forskningen säger om sanktioner och bojkotter i krigstid. Gäster i studion är Faradj Koliev och Ludmila Pöppel. Faradj Koliev är forskare i statsvetenskap vid Stockholms universitet och Institutet för framtidsstudier, som disputerade 2018 på en avhandling om "shaming", skambeläggande, i internationell politik. Ludmila Pöppel är professor i ryska vid Stockholms universitet, bland annat specialiserad på rysk politisk diskurs. Samtalsledare: Frida Beckman
 Redaktör: Anna Frykholm Inspelningsproducent & klippning: Anna Allergren
 Ljudteknik: Henrik Nordgren. Studio Anekdot är en del av Anekdot – det digitala bildningsmagasinet. Fler poddar, filmer och essäer hittar du på Anekdot.se

Närmar sig kriget?

USA dundrade ut budskapet att en invasion i Ukraina bara är dagar bort och avrådde amerikanska medborgare från att befinna i Ukraina. Helgen var händelserik och det spända läget hårdnar allt mer. En rysk attack mot Ukraina kan ske nu på onsdag enligt USA:s underrättelseuppgifter. Det pågår en febril diplomatisk aktivitet länder emellan i detta nu. Kan dessa samtal ge något eller har Rysslands president redan bestämt sig? Hur ska alla länders vitt skilda uppfattningar om verkligheten förstås? Hur nära är ett krig just nu och hur skulle Sverige påverkas? Det pratar vi om i Aftonbladet Daily. Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet. Programledare: Amanda Hemberg Lind Kontakt: podcast@aftonbladet.se

Inifrån Ukraina

Läget mellan Ryssland och Ukraina är fortfarande ovisst. USA:s president Joe Biden fortsätter varna för att en invasion kan hända vilken dag som helst. Storbritanniens Boris Johnson sa i helgen att det värsta kriget sen 1945 väntar runt hörnet. Det pratas också om ett samtal mellan just Joe Biden och Rysslands president Vladimir Putin. Men ingen vet riktigt om det kommer hända, eller när. Hur är det att gå och vänta i Ukraina? Hur är läget för den civila befolkningen och hur förberedda är man på en invasion? Aftonbladets reporter Staffan Lindberg har varit på plats i Ukraina. I dagens avsnitt får vi höra hans rapport. Gäst: Staffan Lindberg, reporter Aftonbladet. Programledare: Jenny Ågren. Kontakt: podcast@aftonbladet.se

En ny kärnvapen-era

Rysslands invasion av Ukraina har aktualiserat frågan om kärnvapen. Genom åren har olika system och bilaterala överenskommelser för att hålla nere kärnvapenhoten implementerats. Men nu skramlas det igen, i olika delar av världen. Ryssland har dragit sig ur nedrustningsavtalet ”New start”, Kina expanderar sin arsenal, USA håller på att skapa en ny jättebomb. Vad innebär denna kapprustning? Befinner vi oss i ett nytt kallt krig? Har risken för att något av alla dessa vapen ska avfyras ökat? Gäst: Niclas Vent, reporter på Aftonbladet. Programledare och producent: Olivia Svenson. Kontakt: podcast@aftonbladet.se Ljudklipp: CNN.