Rysslands invasion av Ukraina
Senaste nytt om Rysslands invasion av Ukraina - Nyheter, podcasts, videor och inlägg på sociala medier om Rysslands invasion av Ukraina.
Senaste nytt om Rysslands invasion av Ukraina - Nyheter, podcasts, videor och inlägg på sociala medier om Rysslands invasion av Ukraina.
Enligt den ukrainska militären har 1 770 ryska soldater dödats under en och samma dag. Det är något fler än det tidigare ”rekordet” från maj, då 1 740 soldater dödades under en dag. Det är oklart exakt vilken dag det rör sig om, och uppgifterna har inte bekräftats av någon oberoende part. Sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 har drygt 710 000 ryssar dödats, skadats, försvunnit eller tillfångatagits i striderna, enligt den ukrainska militären. Många soldater för lite land Liknande siffror har presenterats av flera länder i Väst, och den gångna oktobermånaden anses ha varit den tyngsta sedan krigsutbrottet 2022 för de ryska styrkorna. Enligt flera experter kan motgångarna vara en av orsakerna att Ryssland valt att sätta in nordkoreanska soldater i kriget mot Ukraina. – Ryssland offrar många soldater för att ta små bitar av land. Men de sätter samtidigt press på Ukraina, säger Storbritanniens försvarsminister John Healey till BBC. Förlorar allt mer land Den senaste tiden har ryska styrkor delvis tryckt tillbaka Ukraina i den ryska Kurskregionen, som intogs av ukrainska soldater i augusti. ”Om det inte vore för våra soldaters motståndskraft skulle dessa tiotusentals fiender från de bästa ryska insatsgrupperna ha stormat våra positioner”, skriver Ukrainas överbefälhavare Oleksandr Syrskyj på meddelandetjänsten Telegram. Sedan Ukraina gick in i Kursk har de förlorat mycket mark i de östra delarna av landet, och enligt Bloomberg var den sista veckan i oktober den värsta veckan under hela 2024 i termer av förlorad mark.
Kriget i Ukraina har delat det samiska folket. Den ryska kremltrogna sameföreningen har ställt sig bakom invasionen. Det internationella Samerådet svarade med att bryta samarbetet med ryska organisationer. Men bland samerna i Ryssland finns det även motståndare till Putins regim.
Osäkerheten kring USA:s stöd till Ukraina har återigen hamnat i fokus efter att Donald Trumps äldsta son, Donald Trump Jr, delat en video på president Volodymyr Zelenskyj på sociala medier. ”Ni är 38 dagar från att förlora er ersättning” skriver han i inlägget. – Det är naturligtvis oroväckande att Donald Trump jr går ut med sådana här utfall. Det är inte särskilt överraskande att han gör det. Han har en historia av att säga sådana här saker också var en rätt extrem person när man ser till åsikter om vit makt och annat, säger Joakim Paasikivi. Stor osäkerhet Paasikivi säger vidare att Donald Trump historiskt sett har samlat sin släkt omkring sig, men att det är svårt att säga exakt vilket inflytande hans son kommer att ha. Den nyvalde presidenten har tidigare uttryckt att han vill skära ner på stödet till Ukraina och hans inställning till Ryssland varit hett omdebatterad under valkampanjen. – Det finns en stor osäkerhet kring vilken linje Trump avser att ha. Trump själv har redan ringt till Putin, enligt uppgift utan att det amerikanska utrikesdepartementet skulle ha varit inkopplat eller att några officiella amerikanska tolkar var med. Så det är väldigt svårt att säga hur stödet till Ukraina eller eventuella indragningar kommer utvecklas. ”Extremt befogad” Joe Biden uppges nu försöka säkra omfattande vapenleveranser till Ukraina innan Donald Trump tillträder som president den 20 januari. Enligt Politicos källor tar ett sådant stöd ofta månader att få till, och enligt Paasikivi råder stor oro för krigets framtid. – Och den är extremt befogad. Det handlar inte bara om Ukraina, den yttersta konsekvensen är ju Ukrainas överlevnad som nation, men i övrigt handlar det om vilken roll USA avser att ta och för oss i Europa, säger han och fortsätter: – Utan USA så blir situationen avsevärt svårare. Ukraina kommer inte att kollapsa omedelbart, men förutsättningarna för en långsiktig framgångsrik strid kommer att förändras. Ukraina går nu in i sin tredje krigsvinter sedan Rysslands fullskaliga invasion 2022, och befaras bli den värsta hittills. Det luftvärnssystem som landet blivit lovat för att skydda sig mot ryska attacker har ännu inte kommit, enligt landets president. Om du har gett ditt ord så måste du leverera, säger Zelenskyj till TT.
Ukraina genomförde en stor drönarattack mot den ryska huvudstaden. Ett 30-tal sköts ner under söndagen enligt rysk militär men drönarna orsakade stor oreda i Moskva. Bland annat fick flygplatserna Domodedovo, Sjeremetevo och Zjukovo att tillfälligt stänga ned trafik. Tidigare överstelöjtnanten Jörgen Elfving menar att syftet framförallt är att rikta vanliga ryssars uppmärksamhet mot kriget och att det är en av de största attackerna som har riktats mot Moskvaområdet hittills. – Alla attacker som riktas mot Moskva innebär att kriget blir mer påtagligt för ryssen i gemen. Sannolikt så ökar ju oron hos civilbefolkningen och liknande. Vi kan dra paralleller med de ukrainska drönarattackerna mot flygbasen i Murmaskområdet. Efter det gav ju invånarna i området uttryck för att man var oroliga och vad det här skulle få för följder, sannolikt är det väl liknande i Moskvaområdet, säger han. Vill överanstränga det ryska luftförsvaret Ryska försvarsministeriet uppger att 34 drönare har skjutits ner inom Moskvaområdet och att Ryssland i sin tur avfyrade 145 drönare mot mål i Ukraina, enligt landets militär. Det är den största attacken sedan den ryska fullskaliga invasionen inleddes i februari 2022. – Här vill man sprida på gracerna från ukrainsk sida och attackera så många mål som möjligt för att överanstränga det ryska luftförsvaret. Attackerna i Brjanskområdet har enligt ukrainska generalstaben riktats moten ammunitionsdepå och där har man tydligen haft framgång, säger Jörgen Elfving. Kan slå mot mål på djupet i Ryssland Jörgen Elfving menar att det finns en signaleffekt i de ukrainska drönarattackerna och att det är en styrkedemonstration. – Ukraina har förmåga att slå mot mål på djupet i Ryssland och samtidigt kan man se det här som en styrkedemonstration mot bakgrund av vad Trump-administrationen som nu är på väg in, har sagt om Ukraina. Och samtidigt kan det också vara att genom att visa att man har förmåga att slå mot mål på djupet så kan det vara ett försök att sätta press på Biden-administrationen att man ska ge tillstånd att använda västs krigsmateriel mot mål på det ryska djupet, säger han. På vilket sätt är det här en styrkedemonstration från Ukrainas sida? – Det är ju antalet drönare man satt in, 70 drönare, det är ju ett betydande antal och dessutom att man har attackerat ett flertal olika mål.
Ryssland lider rekordstora förluster på fältet. BBC rapporterar att landet har haft sin värsta månad hittills sedan de inledde den fullskaliga invasionen av Ukraina. Under oktober har i genomsnitt 1 500 dött eller skadats varje dag. Detta gör att Rysslands förluster är nästan uppe i 700 000 sedan februari 2022. Den totala siffran räknar med stupade, skadade och försvunna. Den brittiske försvarschefen och amiralen Tony Radakin säger till BBC att det ryska folket betalar ett ”extraordinärt pris” för Vladimir Putins invasion. – Ryssland är på väg att drabbas av 700 000 dödade eller skadade människor. Det är en enorm smärta och lidande som den ryska nationen måste bära på grund av Putins ambitioner, säger han. Så mycket lägger Ryssland på försvaret Han menar att de stora förlusterna bara gav små markvinningar. – Det råder ingen tvekan om att Ryssland gör taktiska, territoriella, vinster och det sätter press på Ukraina, säger han.
Tony Radakin tillägger att Ryssland lägger mer än 40 procent av sina offentliga utgifter på försvar och säkerhet, vilket är en enorm belastning för landet, menar han. ”Det är budskapet till Putin” Medan allierade till USA:s blivande president Donald Trump insisterar på att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kan bli tvungen att avstå från vissa territorium för att få ett slut på kriget så insisterar Tony Radakin på att väst måste vara beslutsamma i sitt stöd så länge det krävs.
– Det är budskapet som president Putin måste ta till sig och det är den försäkran president Zelenskyj ska få, säger han.
Donald Trump har konsekvent sagt att hans prioritet är att avsluta kriget och stoppa militärt och ekonomiskt stöd till Ukraina då det ”dränerar amerikanska resurser”. Han har dock inte sagt konkret hur han tänker få slut på kriget, men han har lovat att det ska ta slut inom 24 timmar efter att han tillträtt som president.
Den senaste tiden har det rapporterats intensivt hur nordkoreanska soldater har rekryterats av Ryssland för att delta i den fullskaliga invasionen av Ukraina. Nu har Storbritanniens försvarsministerium publicerat ett klipp på X som hänvisar till Ukrainas säkerhetstjänst där det står att Kreml nu vill rekrytera soldater från centrala Afrika. Enligt den ukrainska säkerhetstjänsten sker detta när Ryssland lider av rekordstora förluster på fältet. – Det här är inte första gången det kommer uppgifter om att man från rysk sida försöker rekrytera personal från olika håll i världen. Under 2022 förekom det uppgifter om att man försökte rekrytera personal från Syrien som inte ledde någonstans. Sedan har man rekryterat indier och nordkoreaner, säger tidigare överstelöjtnanten Jörgen Elfving. Vill rekrytera från Afrika Ukrainas underrättelsetjänst har tidigare varnat för att Ryssland försökt rekrytera soldater i Afrika. Då bland annat från Rwanda, Burundi, Kongo och Uganda. Man har då erbjudit pengar för att människor ska skriva på kontrakt, ryska pass för soldaten och hans familjemedlemmar samt en månadslön för att strida. Nu varnar alltså Ukrainas säkerhetstjänst och Storbritanniens försvarsministerium för samma sak. – Det här i sig är inte uppseendeväckande, jag skulle betrakta det som ett ytterligare försök att få personal till de ryska väpnande styrkorna. Sen är det frågan om vilka volymer det handlar om och vad det är för kvalitet på den personal man rekryterar. Har de till exempel militär bakgrund eller liknande? Vilken åldersstatus och vilket hälsoläge har de?, säger Jörgen Elfving. Ryssland vill inte se en ny mobilisering Jörgen Elfving tror inte på några större antal soldater som kommer att ansluta till den ryska armén – utan mer som ett försök från Ryssland. Enligt ukrainsk säkerhetstjänst görs detta för att slippa en mobilisering av den ryska befolkningen. – Den ryska politiska ledningen och då i första hand presidenten har sannolikt ingen lust att genomföra en ytterligare mobilisering med tanke på erfarenheterna från den i september 2022 som dels inte fungerade på grund av mobiliseringssystemet för att det legat i träda men också på grund av reaktionerna i det ryska samhället. Det var ju ett antal som lämnade landet för att undvika att bli inkallade, säger han. Hur skulle en ny mobilisering kunna se ut? – Det är något man vill undvika. Det här har också inneburit att man har väsentligt ökat den ekonomiska ersättningen till dem som låter sig kontraktanställas. Det är både frågan om en engångssumma men också den månatliga ersättningen. Min bedömning är att den väg man kommer gå är att försöka fortsätta locka folk att kontraktanställas i utbyte mot ganska goda ekonomiska incitament.
”En vanligtvis trovärdig källa har berättat för mig att nordkoreanska soldater som skickats till Ryssland aldrig har haft fri tillgång till internet tidigare. Resultatet är att de nu frossar i porr” skriver Financial Times utrikesekonomiska kommentator på X. Gideon Rachman har inte vidare kommenterat hur hans källa har tillgång till över 10 000 nordkoreaners vanor på internet och uppgifterna bör kanske tas med en nypa salt. Obekräftade uppgifter Pentagon har inte kunnat bekräfta uppgifterna om nordkoreanernas vanor skriver Politico – ett av flera medier som rapporterat om situationen. – Hur underhållande de än låter så kan jag inte bekräfta några nordkoreanska internet-vanor eller virtuella fritidsaktiviteter, säger den amerikanska överstelöjtnanten Charlie Dietz till Politico. – Vi är fokuserade på de allvarligare aspekterna av Nordkoreas inblandning, i Rysslands militära operationer. När det gäller tillgång till internet är det en fråga som bäst riktas till Moskva. Just nu ligger vår uppmärksamhet på att stödja Ukraina och ta itu med de mer betydande regionala säkerhetsproblemen, tillägger Charlie Dietz. Tillgången till internet i Ryssland är inte helt obegränsad. Däremot är tillgången bättre än i Nordkorea – ett av världens mest restriktiva länder. Nordkoreanska soldater skickades till Ryssland i slutet av oktober för att understödja landet i den fullskaliga invasionen av Ukraina som påbörjades 2022. Det finns en stor oro att Nordkoreas inblandning i konflikten som tredje land, riskerar att eskalera konflikten.
Bostadsrättspriserna lyfte markant under oktober. En marknadsaktör pratar nu om ett trendskifte. – Rent krasst är vi tillbaka på en nivå vi inte sett sedan Rysslands invasion av Ukraina, säger Erik Wikander, vice vd Svensk Fastighetsförmedling.
Polens vice premiärminister Krzysztof Gawkowski har kommit med ett utspel riktat mot Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, där han anklagar den senare för att vilja dra in Polen i kriget mot Ryssland. Genom att förmå Polen att skjuta ner ryska robotar över Ukraina, vill Zelenskyj få Polen delaktiga i kriget, förklarade Krzysztof Gawkowski i en intervju med radiokanalen ZET den 4 november, rapporterar Kyiv Independent. Sedan tidigare har nordkoreanska soldater har bekräftats i Ryssland. I en intervju med BBC kallar Belarus president Aleksandr Lukasjenko uppgifterna för ”skitsnack” och menar att involverandet av ett ”tredje land” bara skulle eskalera konflikten eftersom det skulle ge incitament för NATO att skicka soldater till Ukraina. Det har därför aldrig varit aktuellt för belarusiska soldater att strida för Ryssland, menar presidenten. – Putin skulle aldrig försöka övertala ett annat land att skicka sina trupper för att strida vid frontlinjen, sa Aleksandr Lukasjenko till BBC i oktober. Polsk-ukrainskt ordkrig Zelenskyj har nyligen kritiserat Polen för att man inte försett Ukraina med stridsflygplanet MiG-29, likt utlovat. Presidenten har dessutom, vid flera tillfällen, bett Polen att skjuta ner ryska robotar, som flyger i riktning mot Polen, och vars måltavla är en gas-anläggning i Lviv i västra Ukraina, belägen 100 kilometer från den Ukrainsk-polska gränsen. Både ryska robotar och drönare har tidigare förekommit i polskt luftrum vid attacker mot Ukraina – utan att polsk militär vidtagit åtgärder. Polens allierade har rått landet att vara försiktiga vid oidentifierade kränkningar av luftrummet, menar landets regering. – Jag tycker att president Zelenskyjs senaste utspel är ovärdigt en politiker som är skyldig Polen så mycket, säger Gawkowski enligt Kyiv Independent och menar att Ukraina har mycket att tacka Polen för. Sedan krigets inledning har Polen har varit en högljudd allierad till Ukraina. Bland annat har man propagerat för att Ukraina ska få all militär utrustning som behövs för att vinna kriget mot Ryssland. Sedan den fullskaliga invasionens inledning har Polen försett Ukrainas militär med 3,5 miljarder dollar och tagit emot närmare en miljon ukrainska flyktingar. Rustar på hemmaplan Samtidigt rustar Polen för att kunna försvara sig mot ryska Kaliningrad på hemmaplan. I slutet av 2024 påbörjas bygget av försvarslinjen ”Eastern shield” och totalt ska Polen lägga 4,2 procent av sitt BNP på försvaret. – Polen tar det här på störst allvar av alla. De köper i princip allt som är möjligt att köpa, från USA och Sydkorea främst. Det är stora satsningar på det polska försvaret. De har ingen lust att förlora igen, sa Joakim Paasikivi till TV4 i oktober.
Ryssland har stadigt gjort framsteg i östra Donbas, en region Vladimir Putin har som mål att kontrollera till fullo. Enligt källor till Reuters har Ryssland avancerat snabbare än på ett år, rapporterar CNN. Ukrainas överbefälhavare Oleksandr Syrskyi skriver på Telegram att situationen vid fronten är fortsatt svår och att vissa områden kräver ständig försörjning av resurser till ukrainska styrkor. – Våra styrkor står upp emot den mest kraftfulla ryska offensiven sedan den fullskaliga invasionens inledning, skriver Oleksandr Syrskyi på Telegram enligt CNN. Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och militärexpert, menar att kriget i Ukraina, trots rapporterna om ryska offensiver, går fortsatt långsamt. – Ryssland fortsätter att trycka på och har det taktiska operativa initiativet. För striderna på marken är det fortsatt Ryssland som bestämmer var man ska slåss, säger Joakim Paasikivi. – Oktober var den mest framgångsrika för Ryssland sen den initiala invasionen, vilket betyder att Ryssland har tagit 0,09 procent av Ukraina under månaden. I relativa termer så är det fortfarande ett väldigt långsamt tempo, förklarar han. ”Ryska förlusterna avsevärt större” I allt väsentlighet menar Joakim Paasikivi att utvecklingen fortsätter som tidigare. Ryssland trycker på, medan Ukraina backar långsamt och byter tid mot terräng och ryska förluster. – Ukraina påstår fortfarande, och det verkar trovärdigt, att de ryska förlusterna är avsevärt större än de ukrainska, säger Joakim Paasikivi. Enligt överstelöjtnanten beror det på Rysslands stridsmetod och avsaknad av taktisk finess. Därtill att man inte bryr sig om, om soldaterna överlever eller dör. Pokrovsk möjlig nyckel Staden Pokrovsk, i Donetsk oblast skulle kunna bli avgörande för ett ryskt genombrott i det utnötningskrig som fortsatt pågår. Faller Pokrovsk så förlorar Ukraina en viktig knutpunkt. – Tar man Pokrovsk nu, då är frågan om man kan fortsätta mot Slaviansk och Kramatorsk. Det skulle vara ett stort nederlag för Ukraina eftersom man då skulle förlora stora delar av Luhansk och resterande delar av Donetsk. En sådan utveckling menar han skulle kunna utmålas som en stor rysk framgång. Samtidigt så braskar han för att liknande diskussioner har förts om andra städer i regionen, utan att det lett till några vidare ryska framgångar. – Vi har sett samma diskussioner föras med först Bachmut, sen Avdiivka och Vuhledar – när ryssarna tar de här städerna så har de också satsat väldigt mycket kraft och fått stora förluster. Hittills har Ryssland inte lyckats åstadkomma några genombrott av operativ betydelse och har inte lyckats genomtränga den ukrainska försvarslinjen. – Om man från rysk sida skapar en situation där det ukrainska försvaret på något frontavsnitt kollapsar, då ser vi en annan bild. Men än så länge finns det ju inga tecken på det.
Vilken är den politiska och historiska bakgrunden till Rysslands invasion av Ukraina? Vi förklarar de bakomliggande orsakerna, ...
På torsdagsmorgonen hände det som världen i månader hoppats skulle kunna gå att undvika. Ryssland gick in i Ukraina, och ...
När kriget i Ukraina går in på sitt andra år, spårar ABC News milstolparna i konflikten och hur Ukraina slog tillbaka mot ...
Registrera dig för CuriosityStream/Nebula-paketet för endast $14,79 per år på http://CuriosityStream.com/Wendover Watch ...
Den 24 februari 2022 inledde Ryssland ett storskaligt anfall mot Ukraina, med sikte på en snabb seger genom att lägga beslag på Antonovs flygplats ...
Runt klockan 04.00 på torsdagsmorgonen höll Rysslands president Putin ett tal till nationen – några timmar senare ljöd flyglarm ...
I ryska Kursk-regionen råder det sen i torsdags undantagstillstånd efter att ukrainska styrkor trängt igenom minst två ryska ...
Invånarna i Ukraina vaknar upp till en andra dag av den ryska storskaliga invasionen i Ukraina. Vi får en direktrapport från vår ...
Den 12 april bjuder Studentafton in Martin Kragh och Oscar Jonsson till en afton om kriget i Ukraina. Rysslands invasion av Ukraina har inte lämnat någon oberörd. Miljontals människor tvingas nu lämna sina hem för att finna trygghet. Nyhetsflöden, dagstidningar och tidskrifter genomsyras av nyheter från det krigsdrabbade landet samtidigt som offensiv desinformation försöker påverka bilden av kriget. Samtidigt har ett tidigare, på många sätt splittrat Europa har gått samman i solidaritet med det krigsdrabbade Ukraina. I Sverige har den försvarspolitiska debatten ekat högt. Både i Riksdagens kammare och i väljarundersökningar. Även frågan om ett NATO-medlemskap har aktualiserats. Många frågor väcks när ett krig utbryter i Sveriges närhet. Hur kan vi på bästa sätt hjälpa till med såväl militära som humanitära medel? Vad händer om Ryssland och NATO drabbar samman? Och finns det några direkta militära hot mot svenskt territorium inom överskådlig framtid? För att diskutera dessa frågor bjuder Studentafton in Martin Kragh och Oscar Jonsson. Martin Kragh är biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier och forskare med inriktning på rysk ekonomi och historia vid Utrikespolitiska Institutet. Oscar Jonsson är doktor och forskare i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan och författat boken The Russian Understanding of War. Aftonen kommer bestå av en timmes modererat samtal, följt av en halvtimme där publiken får ställa frågor till paneldeltagarna. Aftonen genomfördes tisdag 12e april kl 19:00 2022 på stadsteatern i Lund.
Vi diskuterar konsekvenserna av Rysslands invasion av Ukraina och hur det påverkar teknikutvecklingen, energisektorn, cyberterror med mera,För tre år sedan var Huawei på väg att bli en stor aktör på svenska telekommarknaden. Marknadsandelen för mobiltelefoner nådde knappt 19 procent och företaget laddade för att bli en dominant leverantör av 5g-utrustning till de svenska operatörerna. I dag vill ingen svensk köpa deras mobiler och operatörerna får inte köpa nätutrustning. Är det inte dags för Huawei att lämna Sverige? Ny Tekniks Kalle Wiklund berättar och förklarar. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi diskuterar konsekvenserna av Rysslands invasion av Ukraina och hur det påverkar teknikutvecklingen, energisektorn, cyberterror med mera,För tre år sedan var Huawei på väg att bli en stor aktör på svenska telekommarknaden. Marknadsandelen för mobiltelefoner nådde knappt 19 procent och företaget laddade för att bli en dominant leverantör av 5g-utrustning till de svenska operatörerna. I dag vill ingen svensk köpa deras mobiler och operatörerna får inte köpa nätutrustning. Är det inte dags för Huawei att lämna Sverige? Ny Tekniks Kalle Wiklund berättar och förklarar. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Krig har olyckligtvis nog brutit ut i Europa och konsekvenserna kan komma att bli avsevärda. Markus och Tim försöker blicka bortom fronten och analysera de kort- och långsiktiga effekterna av Rysslands invasion av Ukraina. För er som gillar krigshistoria berättar vi även hur du kan investera i anrika Bofors. Bolag, främst svenska, med stor exponering mot området som nämns i podden är: BAE Systems PLC $BAES, Ferronordic $FNM, Carlsberg $CARL B, Amido $AMIDO, G5 $G5EN och Medicover $MCOV B. I Veckans Volley studsar vi fram att även onoterade bolag handlas nu till lägre värderingsmultiplar. Skriv till oss på: nantingomaktier@gmail.com Instagram: www.instagram.com/nantingomaktier/ Betygssätt också gärna podden på Spotify och iTunes för att ge oss och UA mer spridning. Support this show http://supporter.acast.com/nantingomaktier. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet av UI seminars, samlade vi en panel för att diskutera Rysslands invasion av Ukraina och konsekvenserna för Sveriges relationer med Östeuropa och Kina. Medverkande:Kenneth G Forslund, ordförande för Utrikesutskottet, SocialdemokraternaKerstin Lundgren, riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson, Centerpartiet Karin Olsson, kulturchef på Expressen Moderator: Annika Ström Melin, ledamot i UI:s styrelse Den här paneldiskussionen ägde rum den 27 april 2022 under invigningen av UI:s två nya kunskapscentrum: Centrum för Östeuropastudier och Nationellt Kunskapscentrum om Kina.Läs mer om invigningen av SCEEUS och NKK här. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Efter Rysslands invasion av Ukraina har hotet mot Sverige ökat. ÖB uppmanar svenskar att förbereda sig på att världen nu förändrats - och drar paralleller till Kalla kriget. På en kvart reder vi ut vad som gäller om det skulle bli höjd beredskap i Sverige och vad man redan nu bör ha hemma. Med SvD:s grävreporter Jani Sallinen.
Sanktioner och bojkotter är hittills omvärldens främsta vapen för att markera mot Rysslands pågående invasion i Ukraina. Nationer och internationella organisationer stänger luftrummen för ryska flygbolag, förbjuder import av ryska varor, fryser ryska tillgångar och sparkar ryska kulturutövare. Men hur effektiva är dessa sanktionerna egentligen? Påverkar de regimen, eller drabbar de främst rysk medborgare? Kan de verkligen sätta stopp för kriget? Studio Anekdot reder ut vad forskningen säger om sanktioner och bojkotter i krigstid. Gäster i studion är Faradj Koliev och Ludmila Pöppel. Faradj Koliev är forskare i statsvetenskap vid Stockholms universitet och Institutet för framtidsstudier, som disputerade 2018 på en avhandling om "shaming", skambeläggande, i internationell politik. Ludmila Pöppel är professor i ryska vid Stockholms universitet, bland annat specialiserad på rysk politisk diskurs. Samtalsledare: Frida Beckman Redaktör: Anna Frykholm Inspelningsproducent & klippning: Anna Allergren Ljudteknik: Henrik Nordgren. Studio Anekdot är en del av Anekdot – det digitala bildningsmagasinet. Fler poddar, filmer och essäer hittar du på Anekdot.se
USA dundrade ut budskapet att en invasion i Ukraina bara är dagar bort och avrådde amerikanska medborgare från att befinna i Ukraina. Helgen var händelserik och det spända läget hårdnar allt mer. En rysk attack mot Ukraina kan ske nu på onsdag enligt USA:s underrättelseuppgifter. Det pågår en febril diplomatisk aktivitet länder emellan i detta nu. Kan dessa samtal ge något eller har Rysslands president redan bestämt sig? Hur ska alla länders vitt skilda uppfattningar om verkligheten förstås? Hur nära är ett krig just nu och hur skulle Sverige påverkas? Det pratar vi om i Aftonbladet Daily. Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet. Programledare: Amanda Hemberg Lind Kontakt: podcast@aftonbladet.se
Läget mellan Ryssland och Ukraina är fortfarande ovisst. USA:s president Joe Biden fortsätter varna för att en invasion kan hända vilken dag som helst. Storbritanniens Boris Johnson sa i helgen att det värsta kriget sen 1945 väntar runt hörnet. Det pratas också om ett samtal mellan just Joe Biden och Rysslands president Vladimir Putin. Men ingen vet riktigt om det kommer hända, eller när. Hur är det att gå och vänta i Ukraina? Hur är läget för den civila befolkningen och hur förberedda är man på en invasion? Aftonbladets reporter Staffan Lindberg har varit på plats i Ukraina. I dagens avsnitt får vi höra hans rapport. Gäst: Staffan Lindberg, reporter Aftonbladet. Programledare: Jenny Ågren. Kontakt: podcast@aftonbladet.se
Rysslands invasion av Ukraina har aktualiserat frågan om kärnvapen. Genom åren har olika system och bilaterala överenskommelser för att hålla nere kärnvapenhoten implementerats. Men nu skramlas det igen, i olika delar av världen. Ryssland har dragit sig ur nedrustningsavtalet ”New start”, Kina expanderar sin arsenal, USA håller på att skapa en ny jättebomb. Vad innebär denna kapprustning? Befinner vi oss i ett nytt kallt krig? Har risken för att något av alla dessa vapen ska avfyras ökat? Gäst: Niclas Vent, reporter på Aftonbladet. Programledare och producent: Olivia Svenson. Kontakt: podcast@aftonbladet.se Ljudklipp: CNN.