Zelenskyj kräver svar från USA: Vänta inte till november

Zelenskyj kräver svar från USA: Vänta inte till november

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj utkräver svar om fortsatt militärt stöd från USA i samband med Natotoppmötet i Washington DC. Presidenten uppmanar till att inte invänta resultatet från det kommande amerikanska valet i november.

Obama och Pelosi i samtal om Biden

Obama och Pelosi i samtal om Biden

Den tidigare presidenten Obama och den tidigare talmannen Pelosi ska inte vara ”säkra på vad de ska göra”. CNN ska ha talat med tolv källor från kongressen och flera personer i både Obamas och Pelosis närhet, och många ska tro att slutet är nära för Bidens kampanj – och att det nu bara är en tidsfråga innan det står klart hur det utspelar sig. Tänker fortsätta Biden själv har varit tydlig med att han inte kommer att kasta in handduken. Joe Bidens status är ännu mer ifrågasatt efter nattens felsägningar inför pressen, då han presenterade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som ”president Putin”, och hänvisade till sin vicepresident Kamala Harris som ”vicepresident Trump”.

Kokar efter Putin och Modis kram:  "Förödande för fredsförhandlingarna"

Kokar efter Putin och Modis kram: "Förödande för fredsförhandlingarna"

Sedan i måndags befinner sig Indiens premiärminister Narendra Modi i Ryssland för ett två dagar långt statsbesök. Det är första gången sedan Rysslands invasion av Ukraina som Modi, som nyligen omvaldes för en andra mandatperiod, besöker landet. På X uttrycker premiärministern sin tacksamhet gentemot Rysslands president Vladimir Putin, och skriver bland annat att han ser fram emot samtalen som ”ytterligare kommer cementera banden och vänskapen mellan Indien och Ryssland”. ”Kramar världens värsta skurk” Besöket – och framför allt bilden på en kram ledarna emellan – har upprört i Ukraina. En som reagerat är Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. ”Det är en enorm besvikelse och förödande för fredsansträngningarna att se ledaren för världens största demokrati krama världens värsta skurk en sådan här dag”, skriver Zelenskyj på Twitter. I samma inlägg visas bilder på barnsjukhuset Ohmatdyt i Kiev som träffades av ryskt artilleri under måndagsmorgonen. Goda relationer med Ryssland Ryssland och Indien har ett strategiskt partnerskap inom vilket det bland annat ingår att ledarna ska träffas en gång per år. Något sådant möte har dock inte skett på över två år. – Det har inte uttalats att det har med krigföringen att göra, men indirekt har det det, säger Henrik Chetan Aspengren, senior analytiker på Utrikespolitiska institutet. – Efter det indiska valet var det ett bra läge för Modi att träffa Putin, säger Henrik Chetan Aspengren. Indien har inte fördömt Rysslands krig i Ukraina och har enda sedan Sovjettiden starka band till Ryssland. Samtidigt har man goda relationer med Ukraina, och så sent som i våras besökte Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba Indien.

Ilska i EU och Nato efter Orbáns besök hos Putin

Ilska i EU och Nato efter Orbáns besök hos Putin

Innan Viktor Orbán hade hunnit landa i Moskva på fredagsförmiddagen gick unionens utrikeschef Josep Borrell ut och slog fast att ungraren inte på något vis för EU:s talan. "Premiärminister Orbán har inte fått något mandat av Europeiska rådet att besöka Moskva", meddelar Borrell i sociala medier. Kommissionsordförande Ursula von der Leyen säger att det inte går att stoppa Rysslands president Vladimir Putin genom att gå honom till mötes. "Endast enighet och beslutsamhet banar väg för en genomgripande, rättvis och varaktig fred i Ukraina", skriver hon i sociala medier. ”Orbán ensam om detta” Före resan till Moskva informerade Orbán Nato om att han skulle träffa Putin, uppger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Självklart representerar Viktor Orbán inte Nato vid det här mötet. Han representerar sitt eget land, sade Stoltenberg vid en pressträff inför Natotoppmötet i Washington i nästa vecka. Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) anser att Viktor Orbán använder sitt ordförandeskap på ett "ansvarslöst och illojalt" vis. "Det sänder en felaktig signal till omvärlden och är ett hån mot det ukrainska folket som slåss för sin frihet", skriver Kristersson i sociala medier. "Viktor Orbán står ensam i detta, han talar inte för den europeiska unionen och inte för oss övriga stats- och regeringschefer." Var nyss i Kiev Från officiellt ungerskt håll bekräftades Orbáns resa först i sista stund. Orbán själv beskriver det som att fred inte uppnås "från en bekväm fåtölj i Bryssel". Han har under veckan besökt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev, och ska då bland annat ha frågat om möjligheterna till någon form av eldupphör för att möjliggöra förhandlingar. Från Zelenskyjs håll sades att presidenten lyssnade och sedan upprepade Ukrainas syn på saken, att Ryssland inte ska ockupera någon del av landet. Orbán har under det storskaliga krigets gång gått på tvären med de andra EU-länderna i fråga om villkoren för fred, sanktioner mot Ryssland och relationer till Kreml. Vid månadsskiftet tog Ungern över ordförandeskapet i EU:s ministerråd.

Amerikansk källa: Ukraina för korrupt för att bli Natomedlem

Amerikansk källa: Ukraina för korrupt för att bli Natomedlem

Det är en tjänsteman vid det amerikanska utrikesdepartementet som uppger för The Telegraph att Ukraina är för korrupt för Nato. – Vi måste applådera Ukraina för reformerna de genomfört de senaste två åren, säger källan till den brittiska tidningen men lägger till: – Vi vill diskutera vilka ytterligare steg som behöver tas, och då framför allt inom anti-korruptionsarbetet. Det är en prioriterad fråga för många. ”Man vill åt det demokratiska hållet” Magnus Christiansson är lärare och forskare vid Strategiavdelningen på Försvarshögskolan, och säger att det inte är några nyheter att Ukraina inte är en fullvärdig demokrati. – Det är känt sedan tidigare att korruption genomsyrar hela systemet, men den ryska eskalationen har drivit statsapparaten närmare väst och det har gjort saker och ting bättre snarare än sämre, säger Christianson till TV4 Nyheterna. – I jämförelse med Ryssland har samhället utvecklat en robusthet, det finns en vilja till integration, och man vill åt det demokratiska hållet. Saknas klar väg till medlemskap Uppgiften från amerikanska UD kommer en dryg vecka innan nästa Natotoppmöte i Washington D.C. och beskrivs som ett bakslag för Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som propagerat för att landet ska bli medlem i Nato efter att kriget mot Ryssland nått sitt slut. – Ukrainarna var besvikna efter förra toppmötet i Vilnius, då man fick åka hem med inrättandet av ett råd där man får sitta med som en allierad i Ukraina-frågor men utan en klar väg för hur Ukraina ska bli medlem, säger Magnus Christiansson på Försvarshögskolan. ”Biden vill inte ha frågetecken” Förra sommaren sa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att ”Ukraina är närmare Nato än någonsin tidigare”, och han har drivit på för att alliansen ska bidra med 40 miljarder euro per år i militärt bistånd till Ukraina för att ytterligare binda sig till den ukrainska saken, men där uppges det ännu inte råda någon konsensus. Hur stor är möjligheten att man kommer överens på det här toppmötet? – En reflektion är att det här ett jubileumsmöte, och Joe Biden vill använda det för att visa upp på det inrikespolitiska planet. Man vill ha en succé och då vill man inte ha en massa frågetecken, så jag tror att de stora frågorna kommer att skjutas på tiden, avslutar Magnus Christiansson.

Volodymyr Zelenskyj på YouTube

Volodymyr Zelenskyj på plats i Sverige – Aftonbladet på plats

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är i Sverige tillsammans med sin fru Olena. Presidenten skriver att han ska träffa ...

Aftonbladet på YouTube

Här ger Sean Penn en av sina Oscars till Zelenskyj

Hollywoodskådespelaren Sean Penn har gett en av sina två Oscarsstatyetter till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Aftonbladet på YouTube

Här promenerar Zelenskyj och Kristersson runt på Harpsund

Zelenskyj har bjudits in av statsminister Ulf Kristersson, besöket är presidentens första till Sverige. Partnerskap, försvarssamarbete ...

Aftonbladet på YouTube

'We will defend ourselves', says Ukrainian president Volodymyr Zelenskiy

Ukraine president Volodymyr Zelenskiy has given a powerful address directed to Russia. 'We will defend ourselves, he said.

Guardian News på YouTube

Zelenskiy on 'sick, dangerous' Putin

In an exclusive interview with the Guardian, Volodymyr Zelenskiy emphasised: 'I don't think Putin is crazy. He's dangerous.

Guardian News på YouTube

Ukrainas president Zelensky anländer till Finland för ett överraskande besök | AFP

Ukrainas president Volodymyr Zelensky anländer till Helsingfors på ett överraskande besök i Finland för att delta i ett toppmöte som samlar ...

AFP News Agency på YouTube

Volodymyr Zelenskyj i poddar

Volodymyr Zelenskyj

Ett spännande poddavsnitt om Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Passar från åk 5 och uppåt. På vikarielarare.se finns en lärarhandledning.

Vem är Volodymyr Zelenskyj?

Volodymyr Zelenskyj har på kort tid seglat upp till att bli en av de största världsledarna just nu. Under kriget i Ukraina har den relativt nye presidenten visat både omvärlden och sitt eget folk att han är en man som inte viker ner sig och stannar på sin post. Men vem är han egentligen? Hur blev han president? Hur mycket spelar hans karriär som skådespelare in i hans presidentskap? I det här avsnittet pratar vi om Zelenskyj och hans tid som president. Gäst: Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet. Programledare: Jenny Ågren. Kontakt: podcast@aftonbladet.se